Radko Napisano 29 Sierpień 2022 Share Napisano 29 Sierpień 2022 Witam wszystkich, szukam jakichkolwiek informacji odnośnie do tego zdjęcia. Jakikolwiek punkt zaczepienia, okres wykonania zdjęcia - cokolwiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Sedco Express Napisano 29 Sierpień 2022 Share Napisano 29 Sierpień 2022 Sądzę, ze jest to kapral wojsk austro-węgierskich. Odznaczenie - Krzyż Mobilizacyjny 19122-1913" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
0 Radko Napisano 30 Sierpień 2022 Autor Share Napisano 30 Sierpień 2022 Dzięki za szybką odpowiedź. Prawdopodobnie osoba na zdjęciu to Józef Krok - jeden z moich pradziadków. Piszę prawdopodobnie, bo jeszcze czekam na potwierdzenie u jednej osoby. Prawdopodobnie uda mi się też ustalić datę urodzenia. Wiem jeszcze, że osoba na zdjęciu pochodzi z sądeczyzny, okolice Grybowa - w każdym razie gdzieś te rejony. Rodzinna legenda mówi, że walczył gdzieś na bałkanach i jego oddział (nie wiem jak inaczej to opisać) został zamknięty w "kotle" z którego nie mogli się wydostać. Większość żołnierzy miała wówczas zginąć, natomiast on razem z częścią pozostałych znalazł "wyjście" i udało im się uniknąć śmierci. W rodzinie mówi się, że objawiła im się matka boska na niebie i podążyli za nią drogą. Czy jest możliwość ustalenia w jakim oddziale służył? Czy są jakieś instytucje do których można zwrócić się po jakieś informacje? Jeżeli ktoś coś by wiedział, będę bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Radko
Witam wszystkich, szukam jakichkolwiek informacji odnośnie do tego zdjęcia. Jakikolwiek punkt zaczepienia, okres wykonania zdjęcia - cokolwiek.
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi