Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę może to jest poza tematem naszego forum, ale nasunęła mi się pewna myśl. Przeczytałem wywiad z kpt. A.Podgórskim, marynarzem pływającym po Odrze. Tu link do skrótu:

Kpt. A.Podgórski o skażeniu Odry

Mówi on, że do skażenia mogło doprowadzić uwolnienie z osadów dennych jakichś toksycznych substancji nagromadzonych tam całe lata czy dziesięciolecia temu.  Przypomniała mi się w związku z tym historia, którą czytałem chyba właśnie na tym forum wiele lat temu. Niestety nie zapamiętałem żadnych szczegółów geograficznych ani chronologicznych i nie potrafię teraz za bardzo tego zidentyfikować. Tyle że wydaje mi się, że było to gdzieś nad Odrą.

W każdym razie było to gdzieś pod koniec wojny (początek 1945?). Niemiecki można powiedzieć oddział specjalny sforsował Odrę, na której brzegach stali już Rosjanie, w celu odbicia zajętych już przez nich terenów jakiejś fabryki chemicznej, gdzie były produkowane czy też zmagazynowane bojowe środki chemiczne i to te porządne - neurotoksyny fosforoorganiczne (tabun, sarin, soman, te klimaty). Niemcy zaskoczyli Rosjan, wybili ich i przepędzili z terenu fabryki, dokonali zniszczeń instalacji i dokumentacji i wycofali się. I pamiętam, że była tam mowa o zneutralizowaniu zapasów środka toksycznego, które spuszczono do rzeki i przepłukano instalacje wodą. 

Czy ktoś może mi przypomnieć bliższe szczegóły tego zdarzenia? 

(zapytam jeszcze na DWS, tam chyba też była kiedyś o tym mowa)