Piotr760521 Napisano 23 Maj 2022 Napisano 23 Maj 2022 Witam ostatnio nabyłem taka saperke ma wycięte ząbki z boku czy to samoróbka czy orginał? Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 23 Maj 2022 Napisano 23 Maj 2022 Sama łopatka to model rosyjski, I WŚ. W zasadzie jest szansa, że posiada bicia producenta. Co do wyprofilowanych ząbków - nie spotkałem seryjnej produkcji tego typu, ale może ktoś jednak ma w tym zakresie więcej informacji. Cytuj
0 mst28 Napisano 24 Maj 2022 Napisano 24 Maj 2022 Obstawiam Austro-Węgry, delikatne wykonanie, a oni mieli czasem fabryczna piłkę.... Cytuj
0 Tomasz70 Napisano 24 Maj 2022 Napisano 24 Maj 2022 Ale czyż Austro-Wegry nie stosowały modeli ściętych w trójkątny szpic, nie prostokątnych? Takich, jakich wzór został też zaadaptowany przez WP w okresie międzywojennym? Cytuj
0 Piotr760521 Napisano 24 Maj 2022 Autor Napisano 24 Maj 2022 6 hours ago, Tomasz70 napisał: Ale czyż Austro-Wegry nie stosowały modeli ściętych w trójkątny szpic, nie prostokątnych? Takich, jakich wzór został też zaadaptowany przez WP w okresie międzywojennym? Niestety nie na na niej żadnego oznaczenia nic nie znalazłem. Cytuj
0 mst28 Napisano 26 Maj 2022 Napisano 26 Maj 2022 (edytowane) Austriacy stosowali początkowo i ścięte i prostokątne, z piłkami i bez, z dłuższymi i krótszymi wąsami obejmującymi drewno, była mozaika, widać to w katalogach sprzętu z epoki..., oczywiście najwięcej wychodzi tych ściętych......, charakterystyczne dla austriackich jest pierścień wzmacniający z cieniutkiej blaszki, carskie to chyba z rury robili...i generalnie delikatniejsza konstrukcja z cienkiej blachy, ale za to spręzystej.... Edytowane 26 Maj 2022 przez mst28 Cytuj
Pytanie
Piotr760521
Witam ostatnio nabyłem taka saperke ma wycięte ząbki z boku czy to samoróbka czy orginał?
5 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi