Matwoj Napisano 28 Kwiecień 2022 Share Napisano 28 Kwiecień 2022 Witam. Z jakich czasów może pochodzić ten guzik? I czy jest to guzik cywilny czy może nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 28 Kwiecień 2022 Share Napisano 28 Kwiecień 2022 Cywilny, ażurowy z ok pół 18 w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 28 Kwiecień 2022 Share Napisano 28 Kwiecień 2022 Tyr, a mogę się dowiedzieć po czym stwierdzasz, że ten guziczek jest z około połowy XVIII wieku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 29 Kwiecień 2022 Share Napisano 29 Kwiecień 2022 Kiedyś identyfikowałem na angielskim forum b. podobne guziki i dali tablice poglądowe. Niestety nie mogę tego namierzyć ponownie. Duże- 2,5-3,5 cm, guziki pełniły wtedy bardziej funkcje ozdobne i biżuterii niż praktyczne. Bogate były z metali szlachetnych, kości słoniowej lub malowane w scenki rodzajowe, obszywane jedwabiem i złotymi nićmi a nawet wysadzane kamieniami szlachetnymi. Ten raczej skromniejszy- mógł być cienko pozłacany lub malowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matwoj Napisano 29 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 29 Kwiecień 2022 Dziękuję za pomoc. Tyr potwierdziłeś moje przypuszczenia że to czasy S. Poniatowskiego, pasowało by to do monet które nabyłem razem z tym guzikiem. Dzięki raz jeszcze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi