jfkl Napisano 11 Kwiecień 2022 Napisano 11 Kwiecień 2022 Przesylam zdjecie medalika z mojej kolekcji z prosba o pomoc w pelnym rozszyfrowaniu i datowaniu. Rozmiary – Uwaga! – 71mm x 61mm.!! Waga prawie 100 gram. Po napisach ktore udalo sie mi odczytac, wynika ze przedstawia on Archaniola Michala i ma jakis zwiazek z Rzymem. Reszta to skroty. Pytanie; kogo przedstawia druga strona medalika(rycerz na koniu), oraz co oznaczaja skroty i dlaczego on taki duzy? Pozdr. Jan Cytuj
Tyr Napisano 11 Kwiecień 2022 Napisano 11 Kwiecień 2022 Chyba Św Jakub- pogromca Maurów. Po mojemu pocz. XVIII w. Były takie wielkie choć ja spotkałem tylko owalne... 1 Cytuj
Tyr Napisano 12 Kwiecień 2022 Napisano 12 Kwiecień 2022 Chyba zmyłka z datowaniem... Filipiny Anting-Anting Duży medalion ST. MICHAEL ARCHANGEL [95 gramów] | #406875841 (worthpoint.com) Anting-Anting Medallion – Szukaj w Google 1 Cytuj
jfkl Napisano 12 Kwiecień 2022 Autor Napisano 12 Kwiecień 2022 Ciekawa sprawa, ten moj "wyszedl z ziemi w Niemczech, niedaleko granicy z Belgia i Holandia. Kiedys, XVI, XVII wiek, byly tam Niderlandy Hiszpanskie. Filipiny tez byly kolonia hiszpanska. Wszystko sklada sie w jakas calosc. Te filipinskie bez watpienia wzorowano na tych hiszpanskich. Ten moj wyglada na bardzo stary. To bardzo ciekawe - wielkie dzieki Tyr! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi