jfkl Napisano 11 Kwiecień 2022 Share Napisano 11 Kwiecień 2022 Przesylam zdjecie medalika z mojej kolekcji z prosba o pomoc w pelnym rozszyfrowaniu i datowaniu. Rozmiary – Uwaga! – 71mm x 61mm.!! Waga prawie 100 gram. Po napisach ktore udalo sie mi odczytac, wynika ze przedstawia on Archaniola Michala i ma jakis zwiazek z Rzymem. Reszta to skroty. Pytanie; kogo przedstawia druga strona medalika(rycerz na koniu), oraz co oznaczaja skroty i dlaczego on taki duzy? Pozdr. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 11 Kwiecień 2022 Share Napisano 11 Kwiecień 2022 Chyba Św Jakub- pogromca Maurów. Po mojemu pocz. XVIII w. Były takie wielkie choć ja spotkałem tylko owalne... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 11 Kwiecień 2022 Share Napisano 11 Kwiecień 2022 Medalion pokutny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 12 Kwiecień 2022 Share Napisano 12 Kwiecień 2022 Chyba zmyłka z datowaniem... Filipiny Anting-Anting Duży medalion ST. MICHAEL ARCHANGEL [95 gramów] | #406875841 (worthpoint.com) Anting-Anting Medallion – Szukaj w Google 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jfkl Napisano 12 Kwiecień 2022 Autor Share Napisano 12 Kwiecień 2022 Ciekawa sprawa, ten moj "wyszedl z ziemi w Niemczech, niedaleko granicy z Belgia i Holandia. Kiedys, XVI, XVII wiek, byly tam Niderlandy Hiszpanskie. Filipiny tez byly kolonia hiszpanska. Wszystko sklada sie w jakas calosc. Te filipinskie bez watpienia wzorowano na tych hiszpanskich. Ten moj wyglada na bardzo stary. To bardzo ciekawe - wielkie dzieki Tyr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi