Skocz do zawartości
  • 0

łuski I-wojenne

Gość majo13

Pytanie

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Szczerze mówiąc to takie szopki" pojawiają się raz na jakiś czas przy różnych podstronach. Dlatego w przyszłym tygodniu przenoszę stronę (tu już nie mam miejsca a jeszcze tyle jest materiału do pokazania)
Pozdrawiam

Litery S (lub S*) na mauserowskich oznaczają zawartość miedzi, gdzie S- 67% miedzi, a S*- 72% miedzi. Czyli:

1 łuska to łuska mauserowska o zawartości 67% miedzi (S), drugie S to symbol farbryki Koniglische Arsenal Spandau", 4 to może być numer serii, w której została wyprodukowana, a 15 rok produkcji.

2 łuska mauserowska ma zawartość 67% miedzi (S), DM to symbol fabryki DWM Patronenfabrik Karlsruhe", 4 to seria produkcji, a 15 to rok produkcji.

3 łuska jest mosinowska. Fabryka to chyba Ługańskij Patronnyj Zawod" (n-ruskie L) , rok produkcji 1914, K to możliwe, że symbol dostawcy blachy.

Jeśli coś nie tak napisałem ,proszę mnie poprawić.

Pozdrawiam KLOKI.

Witam wszystkich
W przyszłym tygodniu zaktualizuję stronę. Dodane będą Francja, Włochy, Austria, Kanada, RPA, Grecja i może Belgia. Co do oznaczeń rosyjskich/radzieckich to przynajmniej dla mnie są mało interesujące i dlatego jeszcze ich nie ma. Ale jeśli nadal będziecie się upierać to może...
Pozdrawiam
Autor strony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie