Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich forumowiczów,

Mam prośbę o pomoc w potwierdzeniu/identyfikacji "tożsamości" kilku wpinek - w przypadku niektórych udało mi się znaleźć w necie podobne insygnia, ale nie do końca takie same; co do pozostałych mam tylko luźne hipotezy:

1/ Szkoła Oficerska (?) - nie pasuje do wzoru wpinek PRL, gdzie "O" jest poprzecznie położone, a owal ma z lewej i prawej strony ostro zakończone krawędzie. Z kolei jak na II RP, to wpinka wydaje się cokolwiek za "surowa", jeśli chodzi o wzór, materiał i wykonanie,

2/ Szkoła Podoficerska Piechoty (II RP) - ale do końca nie pasuje wzór (wieniec zamknięty vs. otwarty górą, inaczej zamknięty dołem):

https://www.partyzant.pl/pl/p/Wpinki-II-RP-Korpusowki-Szkoly-Podof.-Piechoty-/38 (zakładam, że oferowane tu repliki 100% bazują na oryginałach)

3/ Szkoła Podoficerska (Oficerska?) Piechoty (II RP) - zagadką jest dla mnie 27 - rok ukończenia (1927) czy też nr rocznika?

4/ Nie mam pomysłu - litery układają się w akronim (P)UK(W), "Honor i Służba" mogłoby wskazywać na jakaś organizację (para)militarną. Wykonanie i materiał w stylu 1/

5/ odznaka POW (II RP) - rocznicowa albo pamiątkowa (?)

1/, 2/, 3/ mają mocowanie na wąsy, 4/ na szpilkę, 5/ na agrafkę.

1_SO.jpg

2_SP.jpg

3_SP.jpg

4_UKW.jpg

5_POW.jpg

Napisano (edytowane)
48 minut temu, Cotton napisał:

1/ Szkoła Oficerska (?) - nie pasuje do wzoru wpinek PRL, gdzie "O" jest poprzecznie położone, a owal ma z lewej i prawej strony ostro zakończone krawędzie.

To oznaka na naramiennik z 1949 roku, dla podchorążych Szkół Oficerskich.

Edytowane przez ptasznik
Napisano

1- Oznaka na naramiennik podchorążych Szkół Oficerskich obowiązująca w latach 1961-1967

2- Oznaka korpusu osobowego piechoty a następnie wojsk zmechanizowanych obowiązująca w latach 1952-1971, pierwsza wersja z 1952 r. miała wymiary 30x25 mm, druga późniejsza 25x20 mm

4- PWK- Przysposobienie Wojskowe Kobiet

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Edmundo napisał:

pierwsza wersja z 1952 r. miała wymiary 30x25 mm,

I chyba wygląd wzorowany na przedwojennej dla szkół podoficerskich, ale bez luf wystających poza wieniec. Tak przynajmniej podaje ''Odznaki i oznaki LWP - katalog''.

7cc93b76d703ab5cb0298549f0950803440210458f047c05831dcb520408e423_LI.jpg

Edytowane przez ptasznik
Napisano

@ptasznik, @Edmundo - bardzo dziękuję za tak szczegółową identyfikację - sam internet często nie wystarcza :-). Odznaka PWK - nie do wydedukowania dla mnie - (co robi w tym akronimie "U"?). Co sądzicie o poz. 4 i 5? Po dłuższych wypytywaniach w rodzinie 4/ wygląda mi na Szkołę Podoficerską jednak - dowiedziałem się, że krewny ukończył takową w Wielkopolsce (Krotoszyn?) pod koniec lat 20-tych - ale czy wpinki korpusowe miały taką "specjalną edycję" - rok ukończenia/rocznik wpleciony w standardową odznakę? 5/ - jakaś samodzielna twórczość (jakkolwiek zmysł artystyczny w tym wszystkim jest ...)?   

Napisano (edytowane)
29 minut temu, Cotton napisał:

Odznaka PWK - nie do wydedukowania dla mnie - (co robi w tym akronimie "U"?).

To raczej stylizowane ''W'', a dolne ''W'' z napisem to szarfa lub coś jak wężyk generalski. Ciekawe, że nie ma o tej odznace ani słowa w tomie WLU o Przysposobieniu Wojskowym.

29 minut temu, Cotton napisał:

Co sądzicie o poz. 4

Eee, 3

Może to SP 27 to Szkoła Podoficerska przy 27 Pułku Ułanów w Kaliszu ? Taka wpinka na naramiennik.

Edytowane przez ptasznik
Napisano (edytowane)
9 godzin temu, ptasznik napisał:

Może to SP 27 to Szkoła Podoficerska przy 27 Pułku Ułanów w Kaliszu ? Taka wpinka na naramiennik.

Nie było takowych oznak. Stylizowane litery SP w wieńcu wskazują na Szkołę Podchorążych i tu jest ciekawostka albowiem do 1927 r. funkcjonowała jedna "unitarna" Szkoła Podchorążych oraz szkoły oficerskie poszczególnych rodzajów broni i służb. W latach 1927-1928 zreorganizowano system szkolenia oficerów przemianowując wszystkie szkoły oficerskie na szkoły podchorążych. Reasumując jest to odznaka pamiątkowa (może nie oficjalna) Szkoły Podchorążych (tej  jedynej, unitarnej) a 27 oznacza ostatni rok szkolny czy też funkcjonowania tejże szkoły.

Druga możliwość to oznaka Szkoły Powszechnej Nr 27 (powiedzmy że warszawskiej, bo w jakim to innym ówczesnym mieście RP mogło być aż tyle albo i więcej szkół powszechnych), ale osobiście w to nie wierzę, krój liter SP wskazuje wyraźnie podobieństwo do "monogramu" Szkoły Podchorążych.

9 godzin temu, ptasznik napisał:

To raczej stylizowane ''W'', a dolne ''W'' z napisem to szarfa lub coś jak wężyk generalski.

Raczej tak. Moim zdaniem jest to oznaka organizacyjna noszona na ubraniu cywilnym.

Co do ostatniej odznaki to stylizowane litery POW wskazują na Polską Organizację Wojskową, może jakaś odznaka pamiątkowa któregoś ze związków rezerwistów ustanowiona w latach dwudziestych lub trzydziestych ale pewności nie mam.

Edytowane przez Edmundo
Napisano
3 hours ago, Carolus napisał:

Chcesz zatem powiedzieć, że w latach wcześniejszych miała ta szkoła inną odznakę. Czyli jaką? Czas nauki trwał w takiej szkole 2-3 lata - to który rocznik mógł założyć według Ciebie taką odznakę?

Optuję za tym pochodzeniem odznaki. Zdziwiłbyś się ale na szybko znalazłem trzy szkoły powszechne o tym numerze.

image.thumb.png.8e24b289fdf2fb3dc40b9100bf258405.png

image.thumb.png.7ac97a792a4f86fa282922b25188cc6e.png

image.thumb.png.d9fe4a879b11f05c3cb32657015b177a.png

Co więcej jest odznaka szkoły powszechnej, która co prawda bez numeru, jednak stylistycznie (elementy odznaki) jest nieco podobna, nieco jeno.

Zobacz obraz źródłowy

Hm, patrząc na powyższe zdjęcie, to odznaka Szkoły Podchorążych ze strony referencyjnej (oczywiście pozostaje kwestia, na ile wiernie bazuje na oryginale) - pomijając brak orła i liczby - stylistycznie bardziej pasuje (ornament z przeplatających się "S" i "P"):  

500_500_productGfx_dbd74541501045c6887a5

Ta "szkolna" wygląda na pochodzącą z czapki, w/w i identyfikowana - na naramiennikową. Cóż, wątpliwość zasiana, i dylemat pozostał :-)  

Napisano
On 4.02.2022 o 06:58, Edmundo napisał:

Nie było takowych oznak. Stylizowane litery SP w wieńcu wskazują na Szkołę Podchorążych i tu jest ciekawostka albowiem do 1927 r. funkcjonowała jedna "unitarna" Szkoła Podchorążych oraz szkoły oficerskie poszczególnych rodzajów broni i służb. W latach 1927-1928 zreorganizowano system szkolenia oficerów przemianowując wszystkie szkoły oficerskie na szkoły podchorążych. Reasumując jest to odznaka pamiątkowa (może nie oficjalna) Szkoły Podchorążych (tej  jedynej, unitarnej) a 27 oznacza ostatni rok szkolny czy też funkcjonowania tejże szkoły.

Druga możliwość to oznaka Szkoły Powszechnej Nr 27 (powiedzmy że warszawskiej, bo w jakim to innym ówczesnym mieście RP mogło być aż tyle albo i więcej szkół powszechnych), ale osobiście w to nie wierzę, krój liter SP wskazuje wyraźnie podobieństwo do "monogramu" Szkoły Podchorążych.

Raczej tak. Moim zdaniem jest to oznaka organizacyjna noszona na ubraniu cywilnym.

Co do ostatniej odznaki to stylizowane litery POW wskazują na Polską Organizację Wojskową, może jakaś odznaka pamiątkowa któregoś ze związków rezerwistów ustanowiona w latach dwudziestych lub trzydziestych ale pewności nie mam.

@Edmundo, @ptasznik Udało mi się dokopać do dalszego ciągu historii kuzyna - ukończył on szkołę podoficerską (taki termin jest użyty na dokumencie) 56 pułku piechoty (wielkopolskiego) w Krotoszynie, z awansem na kaprala. Ale - sądząc po datach - nauka trwała tylko 5 miesięcy (lipiec-listopad), więc wygląda to bardziej na kurs niż 'regularną' szkołę. Rok ukończenia 1927 - być może to zbieg okoliczności - pasowałby do wpinki nr 4. Czy mogłaby to więc być odznaka podoficerska? Z drugiej strony mam wątpliwość, czy taki kurs (zakładając, że były organizowane przez wszystkie/większość pp) kwalifikowałby się na "okolicznościową" wpinkę. Musiałyby być wtedy bardzo powszechne i spora liczba egzemplarzy zachowałaby się pewnie do dzisiaj, a nie natrafiłem na żaden ślad takiej odznaki w internecie (co oczywiście nic nie przesądza, ale zakładam, że coś by jednak "wypłynęło"). Co o tym sądzicie?