Skocz do zawartości
  • 0

Nietypowy bagnet mosin

Sil

Pytanie

Napisano

Dzień dobry!

Znalazłem taki bagnet, na pierwszy rzut oka widać, że mosin, ale nie mogę znaleźć w internecie jako to typ.

- Ostrze jest nietypowo krótkie ( około 31 cm).

- Brakuje mu mocowania ale jest chyba najstarszego typu, bez tego przycisku.

- szpic jest czworostronny, nie jak późniejsze spłaszczone

Może ktoś ma większą wiedzę niż ja umiejętności googlowania i poratuje. Dzięki!

20220112_140922.jpg

20220112_140954.jpg

20220112_141008.jpg

20220112_141052.jpg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
19 godzin temu, toyotomi napisał:

Czołem Waszmościom.

Żadne zakończenie - tępe czy ostre - niema znaczenia, przy tak "zjedzonej" głowni.

Posłużyłem się zdjęciem i "przeciąłem" tę krzywą głownię na 14-tym centymetrze taśmy.

Przyjąłem, że jest to bagnet do karabinu Mosina z 1891-go roku (carski)

Co z tego wynikło...?

1.mosin.carski.thumb.JPG.9efd827f898a4cc64b92dc81df1a29fc.JPG

1 - przy wyprostowanej głowni - całość "zjedzonej" głowni to około 330 mm 

(do wymiaru głowni bagnetu - 430 mm, brakuje 100 mm)

2 - Mosin (carski) - miał 15-to milimetrową średnicę wewnętrzną tulei.

(rozmiar ten, posłużył mi, do uzyskania proporcji na zdjęciu - względem szerokości / średnicy głowni przy tulei)

3 - szerokość głowni dla bagnetu Mosina 1891 = 17,7 mm.

(dla sztychu bagnetu, przyjąłem szerokość / średnicę 5 mm)

4 - zachowując proporcje wymiarowe - zdjęcia, do długości głowni rzeczywistej w połączeniu z jej grubością przy tulei.

Uzyskałem obrys głowni bagnetu (kolor czerwony) nałożony na zdjęcie prezentowanej głowni.

(dla obrysu, przyjąłem regularny stożek dystalny głowni - co nie wpływa na pogląd względem ilości "zjedzonej" przez rdzę - rzeczywistej głowni.

........................

Bagnet - a w szczególności "mięso" głowni - zredukowane przez rdzę, do rozmiaru starego kowalskiego gwoździa ciesielskiego.

Z tego względu - zakończenie (sztych) - tępy czy ostry - nie może być brany pod uwagę.

pzdr.

stani 

Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Nie zdawałem sobie sprawy,  że bagnet może być tak skrócony korozją, zachowując równocześnie proporcje i zbliżony oryginałowi kształt.  Sprawdziłem Te 15 mm  i 17.7 mm i oczywiście się zgadzają.

Napisano

Bagnet prawdopodobnie został złamany w epoce, po czym został wyrzucony i zgnił sobie w naturalny sposób. Zwykłe koleje losu śmiecia jakim stał się po zepsuciu.

Wojtek

Napisano

Czołem Edmundo.

5 godzin temu, Edmundo napisał:

Czy bagnet wz. 1891 widoczny na załączonych fotografiach (niestety kiepskiej jakości) jest produkcji francuskiej, bo na typowego "Rosjanina" mi nie pasuje,

Nie są to znaki akceptacyjne francuskie  (manufaktura w Châtellerault nabijała swoje znaki w innym miejscu) i nie pasują stylistycznie.

Bagnety do Mosina 1891, oprócz Francji, produkowały również Stany Zjednoczone (Remington i Westinghouse)

Oczywiście - rosyjskie manufaktury - Tuła, Siestrorieck i Iżewsk.

Z mojego punktu widzenia, jest to nabicie manufaktury w Tule - charakterystyczna sylwetka "młotka" - chociaż trochę "zjedzona"

1405077041_1.1_tua.thumb.jpg.eb254a3890e132b900074d1b0a71d13a.jpg

pzdr.

stani

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie