Sil Napisano 12 Styczeń 2022 Napisano 12 Styczeń 2022 (edytowane) Dzień dobry! Znalazłem taki bagnet, na pierwszy rzut oka widać, że mosin, ale nie mogę znaleźć w internecie jako to typ. - Ostrze jest nietypowo krótkie ( około 31 cm). - Brakuje mu mocowania ale jest chyba najstarszego typu, bez tego przycisku. - szpic jest czworostronny, nie jak późniejsze spłaszczone Może ktoś ma większą wiedzę niż ja umiejętności googlowania i poratuje. Dzięki! Edytowane 12 Styczeń 2022 przez Sil Cytuj
0 bert.F Napisano 20 Styczeń 2022 Napisano 20 Styczeń 2022 Różnica wynika z kąta mocowania, 30.60,90 stopni, jest jeszcze proste ale to Austro-Węgry Cytuj
0 toyotomi Napisano 20 Styczeń 2022 Napisano 20 Styczeń 2022 Czołem Waszmościom. 5 godzin temu, Edmundo napisał: bagnet widoczny na "moich" fotach ma całkiem inny "wpust tulei" różniący się od bagnetów produkcji zakładów w Iżewsku i Siestrojecku, Bagnety od różnych producentów, różniły się drobnymi szczegółami. Widoczną różnicą była szczelina zamka - przy tulejach "mosina" mamy 3 warianty szczeliny względem kontu obrotu - 30/60/90 stopni. Jak i kilka rozwiązań dotyczących szerokości i długości szczeliny drugiego taktu. 2 godziny temu, Edmundo napisał: czy owo "złamanie" powstało na przykład poprzez trafienie odłamkiem. Niekoniecznie bagnet musiał być trafiony odłamkiem. Moim zdaniem, jest to złamanie "na zimno". bagnet wbity w coś twardego i energicznie zgięty - stan nie wytrzymała naprężeń. (dobrze widać kierunek zgięcia / złamania) Robercie Godzinę temu, bert.F napisał: Pisząc " ma całkiem inny wpust tulei" masz na myśli różnicę w budowie kryzy przy wejściu do tulei ? Myślę, że Edmundo pytał o konfigurację szczeliny tulei, dwutaktu zamka. (bo to się rzuca - najczęściej - w oczy przy konstrukcji tulei) pzdr. stani Cytuj
0 Edmundo Napisano 20 Styczeń 2022 Napisano 20 Styczeń 2022 Dzięki bardzo Koledzy bert.F i toyotomi, wszystko jasne, zamykam temat. Pozdrawiam Cytuj
Pytanie
Sil
Dzień dobry!
Znalazłem taki bagnet, na pierwszy rzut oka widać, że mosin, ale nie mogę znaleźć w internecie jako to typ.
- Ostrze jest nietypowo krótkie ( około 31 cm).
- Brakuje mu mocowania ale jest chyba najstarszego typu, bez tego przycisku.
- szpic jest czworostronny, nie jak późniejsze spłaszczone
Może ktoś ma większą wiedzę niż ja umiejętności googlowania i poratuje. Dzięki!
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi