Sil Napisano 12 Styczeń 2022 Napisano 12 Styczeń 2022 Dzień dobry! Znalazłem taki bagnet, na pierwszy rzut oka widać, że mosin, ale nie mogę znaleźć w internecie jako to typ. - Ostrze jest nietypowo krótkie ( około 31 cm). - Brakuje mu mocowania ale jest chyba najstarszego typu, bez tego przycisku. - szpic jest czworostronny, nie jak późniejsze spłaszczone Może ktoś ma większą wiedzę niż ja umiejętności googlowania i poratuje. Dzięki!
Sil Napisano 12 Styczeń 2022 Autor Napisano 12 Styczeń 2022 Możliwe, że blokada była odcięta, ale nadal to nie tłumaczy krótkiego ostrza
Sil Napisano 19 Styczeń 2022 Autor Napisano 19 Styczeń 2022 19 godzin temu, toyotomi napisał: Czołem Waszmościom. Żadne zakończenie - tępe czy ostre - niema znaczenia, przy tak "zjedzonej" głowni. Posłużyłem się zdjęciem i "przeciąłem" tę krzywą głownię na 14-tym centymetrze taśmy. Przyjąłem, że jest to bagnet do karabinu Mosina z 1891-go roku (carski) Co z tego wynikło...? 1 - przy wyprostowanej głowni - całość "zjedzonej" głowni to około 330 mm (do wymiaru głowni bagnetu - 430 mm, brakuje 100 mm) 2 - Mosin (carski) - miał 15-to milimetrową średnicę wewnętrzną tulei. (rozmiar ten, posłużył mi, do uzyskania proporcji na zdjęciu - względem szerokości / średnicy głowni przy tulei) 3 - szerokość głowni dla bagnetu Mosina 1891 = 17,7 mm. (dla sztychu bagnetu, przyjąłem szerokość / średnicę 5 mm) 4 - zachowując proporcje wymiarowe - zdjęcia, do długości głowni rzeczywistej w połączeniu z jej grubością przy tulei. Uzyskałem obrys głowni bagnetu (kolor czerwony) nałożony na zdjęcie prezentowanej głowni. (dla obrysu, przyjąłem regularny stożek dystalny głowni - co nie wpływa na pogląd względem ilości "zjedzonej" przez rdzę - rzeczywistej głowni. ........................ Bagnet - a w szczególności "mięso" głowni - zredukowane przez rdzę, do rozmiaru starego kowalskiego gwoździa ciesielskiego. Z tego względu - zakończenie (sztych) - tępy czy ostry - nie może być brany pod uwagę. pzdr. stani Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Nie zdawałem sobie sprawy, że bagnet może być tak skrócony korozją, zachowując równocześnie proporcje i zbliżony oryginałowi kształt. Sprawdziłem Te 15 mm i 17.7 mm i oczywiście się zgadzają.
Cyrograf15 Napisano 19 Styczeń 2022 Napisano 19 Styczeń 2022 Bagnet prawdopodobnie został złamany w epoce, po czym został wyrzucony i zgnił sobie w naturalny sposób. Zwykłe koleje losu śmiecia jakim stał się po zepsuciu. Wojtek
toyotomi Napisano 19 Styczeń 2022 Napisano 19 Styczeń 2022 Czołem Edmundo. 5 godzin temu, Edmundo napisał: Czy bagnet wz. 1891 widoczny na załączonych fotografiach (niestety kiepskiej jakości) jest produkcji francuskiej, bo na typowego "Rosjanina" mi nie pasuje, Nie są to znaki akceptacyjne francuskie (manufaktura w Châtellerault nabijała swoje znaki w innym miejscu) i nie pasują stylistycznie. Bagnety do Mosina 1891, oprócz Francji, produkowały również Stany Zjednoczone (Remington i Westinghouse) Oczywiście - rosyjskie manufaktury - Tuła, Siestrorieck i Iżewsk. Z mojego punktu widzenia, jest to nabicie manufaktury w Tule - charakterystyczna sylwetka "młotka" - chociaż trochę "zjedzona" pzdr. stani
Pytanie
Sil
Dzień dobry!
Znalazłem taki bagnet, na pierwszy rzut oka widać, że mosin, ale nie mogę znaleźć w internecie jako to typ.
- Ostrze jest nietypowo krótkie ( około 31 cm).
- Brakuje mu mocowania ale jest chyba najstarszego typu, bez tego przycisku.
- szpic jest czworostronny, nie jak późniejsze spłaszczone
Może ktoś ma większą wiedzę niż ja umiejętności googlowania i poratuje. Dzięki!
29 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.