Skocz do zawartości
  • 0

Srebrna cukiernica

haczykman

Pytanie

Czołem,

Posiadam starą rodzinną srebrną cukiernicę. Odczyściłem ją z ciemnego nalotu i szukam teraz więcej informacji na jej temat. Od spodu nie ma próby - jest tylko punca w kształcie trójkąta z nieczytelnym dla mnie napisem.

Może ktoś z Was mi coś jest w stanie na jej temat powiedzieć (typ, okres produkcji, cokolwiek…)

Z góry dziękuję,

Łukasz

20D504D5-5ED2-4E38-AC31-9C2ED7204A8B.jpeg

06BD6A2A-0FB3-4DD0-A3C5-5353F37CFAB0.jpeg

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję, w takim razie cierpliwie czekam na informację. Zastanawiające jest dla mnie to, że przy odczyszczaniu kwasem azotowym czy roztworem soli kamiennej nie wyszła spod żadna miedź czy coś innego. Nawet przy zadrapaniach czysto. Faktycznie nie ma nigdzie próby srebra, ale wszystko mi podpowiada, że to srebro…hmmm

Ciekawi mnie również dlaczego nabijano wtórnie sygnatury, jaki był tego cel ? 

W dostępnych katalogach nie znalazłem podobnego modelu, zdecydowanie wykluczam Frageta, przemawia za tym brak numeru katalogowego oraz to że nigdy nie występował taki układ liter w sygnaturach. Moim zdaniem producentem jest Tomasz Utracki z Warszawy (pocz. XXw.) Cukiernica mogła być na stanie magazynowym sprzedawcy, a po znacjonalizowaniu w okresie powojennym, nabito nowe sygnatury i wprowadzono do ponownego obrotu (to tylko moje spekulacje)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie