grechu Napisano 13 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Kupiłem taki nóż na aukcji. Tochę rdzy resztki smaru, leżał w wilgotnym magazynie. Czy fosol pomoże? Czy może coś innego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 13 Kwiecień 2004 Share Napisano 13 Kwiecień 2004 Jaki ten nóż? :-)Jeśli małe wżery i mało rdzy radzę dać sobie spokój z Fosolem, bo niszczy metal. Przekonałem się o tym na własnej skórze (dokładniej na fakturze łuski od Paka 40) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 ja bym wzial fosol na szmatke i po prostu przecieral noz. mozna posmarowac noz fosolem i po 5 minutach przemyc, i tak do skutkunie moczyc a przecierac badz przemywac, na powierzchowna korozje pomorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 A może to jest czołg??Był taki czołg.PZPR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KaktuS Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 Jeżeli ma być Fosolem to trzeba na początek odtłuścić - Fosol nie bierze na tłuste( wspomniany smar z grubsza zdjąć szmatką opłukać w benzynie np. extrakcyjnej), ja bym nawet potraktowałgorącą wodą z proszkiem do prania, potem Fosol ale delikatnie i pod kontrolą, ewentualnie autoliza czyli 10% roztwór sody żracej zanurzyć nóż dodać trochę aluminium , po paru dniach rdza powinna zniknąć, dokładnie wypłukać w wodzie i oczyścić z nalotu tlenków aluminium twardą szczoteczką do żębów. UWAŻAC NA RĘCE - soda robi dziurki w skórze. Powodzenia. KaktuS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacenty2004 Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 Panowie przecież człowiek pisze że to z magazynu,to jaki fosol i jaka elektroliza? dobrze że pilnika nikt nie zaproponował. J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MK Napisano 14 Kwiecień 2004 Share Napisano 14 Kwiecień 2004 czemu nie elektroliza? (nie mylić z autolizą:) Takie fanty lekko skorodowane też fajnie się tak czyści. A może nie powinno się? Szkodzi to na metal?Ale co do Fosolu to nie polecam na stan > dobry.Pozdrrrrrr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Frozzer Napisano 15 Kwiecień 2004 Share Napisano 15 Kwiecień 2004 widzialem ten kozik" ;) i jest co prawda z magazynu, ale wyglada tak, jakby lezal w magazynie zasypany w piachu. co prawda widac zdrowy metal, ale praktycznie caly jest pokryty korozja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.