Skocz do zawartości

Czyszczenie churchila.

grechu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kupiłem taki nóż na aukcji. Tochę rdzy resztki smaru, leżał w wilgotnym magazynie. Czy fosol pomoże? Czy może coś innego?
Napisano
Jaki ten nóż? :-)
Jeśli małe wżery i mało rdzy radzę dać sobie spokój z Fosolem, bo niszczy metal. Przekonałem się o tym na własnej skórze (dokładniej na fakturze łuski od Paka 40)
Napisano
ja bym wzial fosol na szmatke i po prostu przecieral noz. mozna posmarowac noz fosolem i po 5 minutach przemyc, i tak do skutku

nie moczyc a przecierac badz przemywac, na powierzchowna korozje pomorze
Napisano
Jeżeli ma być Fosolem to trzeba na początek odtłuścić - Fosol nie bierze na tłuste( wspomniany smar z grubsza zdjąć szmatką opłukać w benzynie np. extrakcyjnej), ja bym nawet potraktowałgorącą wodą z proszkiem do prania, potem Fosol ale delikatnie i pod kontrolą, ewentualnie autoliza czyli 10% roztwór sody żracej zanurzyć nóż dodać trochę aluminium , po paru dniach rdza powinna zniknąć, dokładnie wypłukać w wodzie i oczyścić z nalotu tlenków aluminium twardą szczoteczką do żębów. UWAŻAC NA RĘCE - soda robi dziurki w skórze. Powodzenia. KaktuS.
Napisano
czemu nie elektroliza? (nie mylić z autolizą:) Takie fanty lekko skorodowane też fajnie się tak czyści. A może nie powinno się? Szkodzi to na metal?
Ale co do Fosolu to nie polecam na stan > dobry.
Pozdrrrrrr
Napisano
widzialem ten kozik" ;) i jest co prawda z magazynu, ale wyglada tak, jakby lezal w magazynie zasypany w piachu. co prawda widac zdrowy metal, ale praktycznie caly jest pokryty korozja

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie