Szefo Posted April 13, 2004 Author Share Posted April 13, 2004 średnica ok 12,5 cmwysokość ok 28,5 cmjakiej jest produkcji i z czego tym strzelano?help mi pizzzpozdrSzefo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piorek Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Taka? Ja znalazlem kilka takich i tez niewiem od czego moze byc...Piorek Link to comment Share on other sites More sharing options...
bjar_1 Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 Szefo - wrzuć jakiś rysunek i spróbuj dopatrzeć się bić na denku ,to pomoże w identyfikacji.pzdrbjar_1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxikasek Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 Ruskie stałówki 122mm były robione ze zwijanej blachy (przynajmniej takie trafiłem- wymieszane z mosiężnymi) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szefo Posted April 13, 2004 Author Share Posted April 13, 2004 ok, jak będę miał chwilkę to może jeszcze dziś podrzucę rysunek a z biciami będzie gorzej bo bardzo pordzewiała i jeszcze jej nie czyściłem ale spróbuje, może coś zostałobardzo podobna do twojej PiorekpozdrSzefo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szefo Posted April 13, 2004 Author Share Posted April 13, 2004 oto rysunek poglądowypo lewej mi obcięło, jest 12,5cmwszystkie wymiary z małą tolerancją błędubić się nie dopatrzyłem bo jest bardzo pordzewiała i w domu nie będę czyścił, spróbuję jutro na działce jak będę miał chwilkę czasu, jak coś będzie to napiszękryza jak widać wystająca, spora, większa niż mam przy łusce 105mm,tak mi przyszło do głowy czy to może być radziecka 122mm do armaty, może od SU-122?pozdrSzefo Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzyk Posted April 13, 2004 Share Posted April 13, 2004 witamna 95 % jest to łuska od radzieckiej haubicy wz. 1938, kalibru 122 mm, (wymiary - 122 x 284)dużą ilość tych haubic (zdobycznych) używali Niemcy pod nazwą 12,2 cm sFH 396 (r), i do nich produkowali też amunicję. producenta można poznać po systemie cechowania dna oraz rodzaju (kształcie) zapłonnika.pozdrawiam - jerzyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Szefo
wysokość ok 28,5 cm
jakiej jest produkcji i z czego tym strzelano?
help mi pizzz
pozdr
Szefo
6 answers to this question
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.