Skocz do zawartości

Malutka "srebrna" monetka z herbem

bialawy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wpadło mi coś takiego w łapy. Nie mam pojęcia co to jest, ale ze względu na wielkość (ok. 15mm) i grubość folii aluminiowej zakładam że jest to srebrna moneta, a przynajmniej srebrzona. Z jednej strony widoczny herb, z drugiej niestety praktycznie nic nie widać. Liczę na to, że ktoś skojarzy sobie takie małe coś z czymś równie małym 😉

Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam!

IMG20210904105925_BURST001.jpg

IMG20210904110003.jpg

IMG20210904105837.jpg

IMG20210904105903.jpg

Faktycznie... Przypomina coś takiego...

https://wcn.pl/eauctions/170608/details/76208/Wegry-denar-1551-KB

Szkoda tylko że rewers nie widoczny byłaby większa pewność.

Wielkie dzięki za nakierowanie. Faktycznie nie pomyślałem o tym że to herb Węgier a przecież kiedyś miałem w ręku pozostałości po klamrze wojskowej z I WŚ właśnie z węgierskim herbem.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc 😁

Jak najbardziej jest możliwe, a nawet bardziej niż pewne, że te denarki były fałszowane. Tego typu drobna moneta była używana do codziennych transakcji przez ludzi, którzy nie potrafili w zdecydowanej większości czytać i pisać, co skutecznie umożliwiało wprowadzenie do obiegu monet fałszywych. Sprawa tym bardziej była trudna do wykrycia przez zwykłego "zjadacza chleba" jeśli falsy były dobrze i starannie wykonane. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie