bialawy Napisano 4 Wrzesień 2021 Share Napisano 4 Wrzesień 2021 Witam. Wpadło mi coś takiego w łapy. Nie mam pojęcia co to jest, ale ze względu na wielkość (ok. 15mm) i grubość folii aluminiowej zakładam że jest to srebrna moneta, a przynajmniej srebrzona. Z jednej strony widoczny herb, z drugiej niestety praktycznie nic nie widać. Liczę na to, że ktoś skojarzy sobie takie małe coś z czymś równie małym Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dago2 Napisano 4 Wrzesień 2021 Share Napisano 4 Wrzesień 2021 Czołem. Poszukaj w XVI wiecznych denarkach węgierskich. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 4 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 4 Wrzesień 2021 Faktycznie... Przypomina coś takiego... https://wcn.pl/eauctions/170608/details/76208/Wegry-denar-1551-KB Szkoda tylko że rewers nie widoczny byłaby większa pewność. Wielkie dzięki za nakierowanie. Faktycznie nie pomyślałem o tym że to herb Węgier a przecież kiedyś miałem w ręku pozostałości po klamrze wojskowej z I WŚ właśnie z węgierskim herbem. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialawy Napisano 5 Wrzesień 2021 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2021 A co Waszmościowie myślą o teorii przedstawionej poniżej? Ma ktoś wiedzę czy te moniaki były srebrne czy tylko posrebrzane? https://myvimu.com/exhibit/54643247-denar-wegierski-ferdynand-i-1555-fals Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 5 Wrzesień 2021 Share Napisano 5 Wrzesień 2021 Jak najbardziej jest możliwe, a nawet bardziej niż pewne, że te denarki były fałszowane. Tego typu drobna moneta była używana do codziennych transakcji przez ludzi, którzy nie potrafili w zdecydowanej większości czytać i pisać, co skutecznie umożliwiało wprowadzenie do obiegu monet fałszywych. Sprawa tym bardziej była trudna do wykrycia przez zwykłego "zjadacza chleba" jeśli falsy były dobrze i starannie wykonane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.