pik78 Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 heheh jaki tam ze mnie moderator ja jestem zwyklym małym sfrustrowanym czlowieczkiem" jak mnie to jeden schizol okreslił heheheh z tym modertorem to wkretka tylko :DDDDDpzdr piku ,tez sie z wieloma betonami tutaj darlem :DDD
acer Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 To ciekawe, ten gówniarz" też ma pozwolenie na broń. Ciekawe kto mu je dał panie alfa i omega ?Nowotny, dawno już urosłem. Kto u kogo robił dyplomy, nic tu nie ma do rzeczy. Nie warto było rozmawiać. Zamiast rzeczowej dyskusji usiłował pan Nowotny udowodnić że pan wie najlepiej, najwięcej i w ogóle wszyscy na forum to dzieci. Cóż biada grozi widac przyszłości PZŁ. Uchowaj panie od takich fachowców. Zwłaszcza chyba od udowadniania.
acer Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Sprostowanie : od udowadniania jedynych prawd objawionych i prowokowania.
AKMS Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Hmmm...A ja mam takie pytanie.Nie interesuję się szczegółami budowy, danymi technicznymi i resztą takich rzeczy ale za to strzelałem z większości broni używanej w WP, mam broń krótką (osobistą), osiągam dobre wyniki w strzelaniach. Broń rozkładam i składam w każdych warunkach, strzelam z niej i się nie zastanawiam nad szczegółami jej budowy. Nie jestem takim fachowcem w tej dziedzinie jak Nowotny, Lokomotywa czy inni, którzy się wypowiadali. O używanej przeze mnie broni wiem tyle ile przyda mi sie w polu". Noszę mundur i broni uzywam w praktyce. Mogę być z siebie dumny czy powinienem popaść w kompleksy? Bo jak narazie to życie nauczyło mnie, że wspaniali teoretycy to kiepscy praktycy.Pozdrawiam.
j23pl Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Myslę, że dyskusja zboczyła z torów w kierunku osobistych wycieczek - a to źle. Panowie - łączy na wspaniałe hobby, mamy własne zdanie co do wielu spraw, ale troche humoru i powsciągliwości w miejsce testosteronu nie zawadzi. Zima to trudny okres ale powstrzymajmy troche konie". Takie pyskówki nikomu i niczemu nie służą. Ja ze swojej strony przepraszam, jesli kogoś uraziłem. PozdrawiamJ23pl
Cyrograf15 Napisano 15 Styczeń 2006 Napisano 15 Styczeń 2006 Piękna pyskówa!!! To i ja się dołącze. Są tu i myśliwi i trepy a ja to w tym wypadku sportowiec. Wracając do początu wątku. SWD w porównaniu do mosina nie kopie" wcale. Realne strzelanie to do 300m. Do celu wielkości stodoły do 900m. Wystarczy zapoznać się z tabelami opadu amunicji. Na dystansie 1km to opad amunicji wojskowej wynosi 30-80m. Zwykle granicą drastycznego opadu jest owe 900m. Z uwagi na konieczne przewyższenie celowanie jest raczej abstrakcyjne przy odległościach ponad 1km. Jak karabin ustawić pod kątem 45 stopni to pocisk faktycznie poleci pare kilometrów, o ile celem będzie np. spore jezioro to się nawet uda trafić. Osobiste strzelanie mocno weryfikuje filmowe opowieści.WojtekPS.Wczoraj akurat strzelałem z broni snajperskiej ale na 100m.
IRONRAT Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 No to na dobranoc,Nowotny prosił o różnice i je dostał. Znowu coś mu nie pasowało. Fakt było skrótowo, nie napisałem, o znaczacej różnicy wagi pomiędzy Hunterem i TRG oraz jeszcze innych różnicach. Może, żeby uprościć sprawę, nasz ekspert kol. Nowotny sam poda wyniki testów porównawczych dla obydwu SAKO i udowodni wszytkim, że ma rację. Zmiast testów mogą również być fabryczne WT.Co do SWD, to był on od początku projektowany jako wojskowa broń wsparcia, a nie snajperska. O myśliwskiej początkowo nie było mowy. a w przypadku SWD przeważnie gorszy" - które SWD tutaj porównywałeś i z czym. Można prosić o jakieś wyniki. Jestem ciekawy. Od pewnego czasu dyskusja zeszła na dzielenie włosa na 4, czyli w ślepy i teoretyczny zaułek, próby wrzucenia do jednego kociałka broni myśliwskiej oraz snajperskiej (a gdzie się podziała w tym wszystkim sportowa). Żeby tego nie ciągnać dalej, wycofuję się na z góry upatrzone pozycje, czyli w stronę WKW. U nas się siechyba jeszcze z tego nie poluje.Cyrograf15,czy ci się przypadkiem przy podawaniu opadu jednostki nie pomyliły?IronratPS. Co z moim pytaniem o strzelanie z muszkietu. Cisza. Dodam jeszcze drugie pytanie. Z jakiej odległości prowadzono wtedy ogień do celu z tej broni?
Boruta Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Bardzo fajny wątek, chyba sobie kupię wiatrówkę ;-).PozdrawiamP.S. Co do snajperów, to u mnie w pracy był taki wypadek, że jakiś dupek strzelał sobie w okna z bloku naprzeciwko no i trochę dziurek zrobił, ale miał strasznie słabą broń, bo nawet szyby nie przestrzelił na wylot, ale dziury są, ba była nawet policja.
IRONRAT Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Boruta,idź na całość. Kup sobie Career 707 w wersji 9 mm. Energia pocisku jakieś 150J. Moim zdaniem poważna luka w ustawie, że nie ograniczyli energii od góry, a jedynie powyżej 17 J jest rejestracja. Jakbyś miał do wydania więcej pieniążków, coś ok. 6000 USD, to mógłbyś ewentualnie sprowadzićc sobie półcalowe PCP wykorzystywane za oceanem do polowań. Ironrat
Boruta Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 He he he, bez przesady, najwyżej jakąś małą łamaną 4,5 mm, pamiętam, jak kumpel opowiadał, jak przemycał różne zabawki z Berlina Zachodniego ;-).PozdrawiamP.S. Kiedyś miałem taki tandetny czeski pistolecik (z tyłu była zakrętka), ale trafić z tego to był wyczyn.
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Ironrat.Ty się tylko starałes udzielić odpowiedzi. ale udzieliłeś jej nie na temat.Argumentowałeś ze są róznice w JAKOSCI wykonania a jako dowód podajesz ze jeden ma lufe takiej długości a drugi innej:)Się znaczy nie rozumiesz o czym piszesz:)To nie jest różnica w jakości wykonania:)Napisał byś coś o tolerancjach i pasowaniach, o jakości wykonania powierzchni, o koronowaniu lufy, o indywidualnym strojeniu lufy do danego naboju i jeszcze paru zagadnieniach jak np osada....To byśmy nogli pogadać, a tak to w kółko głupoty z których nawet nie wynika czy te snajperskie to sa lepsze czy gorsze od tych myśliwskich.J23pl Jako ze mimo ze cie nerwy poniosły - potrafisz się zachować:) Powiem ci tak. Średnica wiązki wychodzacej nie zależy od jakości lunety. Średnica wiązki wyczodzącej zależy od parametrów lunety - srednicy obiektywu i powiększenia. Przykładowo w lunecie 6-24x50 przy nastawie 6x średnica wiązki to ~8,3mm przy 24 - ~2,1 I jeszcze raz ci powtórze - nie ma lunet wolnych od zjawiska paralaksy na wszystkich odległościach, są z korektą paralaksy która pozwala zniwelować to zjawisko na określonej odległości. Natomiast faktycznie jeżeli oko byłoby ustawione idealnie w osi optycznej zjawisko to nie ma wpływu na celowanie.A własciwie to przecież nie chodzi o broń tylko o to ze ktoś podważył wątpliwą wiedzę forumowych fachowców:)Panowie nie było by prowokacji gdybyście podchodzili z dystansem do swej własnej wiedzy:) Przeciez to nie moja wina ze piszecie oczymś o czym nie macie pojęcia:) A skoro nie macie pojęcia to po co piszecie i rozpowszechniacie głupoty? Zdrugiej zaś strony to fajna zabawa porobić sobie jaja z takiego nadmuchanego balona jak acer:)Któremu wydaje się ze wie:)Dobra, narazie spadam:)Teraz wasza kolej:)
jagoo Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Odnosnie trafienia z SWD, z 200 metrów chłopcze to powinienes trafić kamieniem a nie z SWD, widać że prawdziwy karabin widziałes chyba w muzeum, z 200 m to sie strzela z PM i chodzi o ilosc trafień do tarczy, a z KBK-a to co? wiesz chociaz jak on wyglada? człowieku byłeś w woju? skoro trafny cel z SWD wg Ciebie to 200 m to lepiej strzelac z procy, i tak pewnie byś nie trafił.Pozdrowienia
j23pl Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Witam!Panowie - skończmy te bezsensowne przepychanki. Ja wiem - punktem honoru mężczyzny jest znać sie na broni i umieć strzelać. Ale gadki,że z tylu a tylu metrów da się albo nie nie mają sensu. Sprawdźcie sami jak to jest. Ja mam wiatrówę dobrej firmy, optyk bardzo przeciętny i jak jest ciepło młócę do puszek albo tarczy. Spróbujcie ustawić puche na 50 czy 70m i trafić powiedzmy 5 razy pod rząd z wolnej ręki oczywiście. To uczy pokory i gwarantuje wam, że kiepskich broni i kiepskich optyków jest mniej niż kiepskich strzelców.PozdrawiamJ23
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 J23 jak tu kończyc skoro się nowe napały dołączają:)weż takiego jagoo:)On tym kamieniem to na 200m nie tylko w stodołe ale i listonosza za stodołą trafić gotów:)Cyrograf, w sume wszystko się zgadza, tylko rząd wielkości w opadach pomyliłeś (o jedno zero)
IRONRAT Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Masz rację nowotny, cofnąłem się do twojego postu dotyczący porównania SAKO, SSG i faktycznie nie doczytałem że chodizło ci o różnice wykonania (rozumiem w podtekście chodziło o różnice wpływające na celność broni), a nie o różnice jako takie. Bądź spokojny poprawię się. Ponawiam zresztą moją propozycję. Może ty podasz/masz jakieś dane. Bo na potwierdzenie twojej tezy jak na razie nie przedstawiłeś żadnych konkretów.Ironrat
a.korbaczewski Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 A jak maja się te wywody do snajpera z Iraku z innego watku? Czy on używa SWD? Z waszych dialogów i monologów raczej wynika że SWD trafia w stodołę a nie w GI? Tylko nie glanujcie mnie od razu i nie wyzywajcie.
vonadamski Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Witam!!!Cos tam se powiedzialem jakis czas temu w tym temacie i nadszedl czas na nowa odzywke. Panowie mr Korbaczewski ma racje. Teraz dla laikow co igdy nie wąchali prochu" wyjdzie ze ze Snajperskiej Wintowki Dragunowa strzela sie na 150m z km na 135m z z kbk na 75m a pistolety maszynowe i pistolety służą tylko do straszenia przeciwnika hukiem bo i tak lepiej kamieniem rzucic. Pododdziały specjalne naprawdę powinni chodzic procami bo łuki są za długie. Snajperzy powinni wroci do Long Bow". W tej sytuacji kto by nie chciał tej zabawki z Van Helsinga.Teraz to juz ubawiony vonadamskiDajta se spokoj :)
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Vonadamski, na podstawie tych wypowiedzi to mozna sobie rózne wizje wymyśleć. Więc teraz wyciąg z DTRki SWD. (zeby było wiadono o co chodzi,)Celność karabinu SWD uważa się za normalną jeśli 4 przestrzeliny skupione są w kole o srednicy 8cm a średni punkt trafienia odchyla się nie więcej niż 3 cm w dowolną stronę. Strzelanie wykonuje się na 100mA teraz dla porównania SSG69 z amunicji RWSseria 5 strzałowa na 100m - 2cmseria 10 strzałowa na 300 - 9 cm400 - 13 600 - 12 800 - 40cm rozrzutuG3 standardowy10 strałowa seria odległość 300m rozrzut 15cm.Vonadamski, dowiedziałeś się od starszego co to za sprzęt wkleiłes?
a.korbaczewski Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Jeśli z takiej nowoczesnej broni strzela się na powiedzmy max 300m do ludzi. To z mauzera czy mosina pewnie na 100m. To tak się zastanawiam w jaki sposób Zajcew ustrzelił 149 szwabów. Oznacza to ze musiał sie podkradać na 100m albo mniej, a to jest bardzo blisko i wykrycie snajpera nawet w gruzowisku nie powinno być takie trudne a trafienie z MG w wykrytego snajpera to łatwizna.
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Zajcew Zajcewem, ale jak to się ma w kwestii rozrzutów i opadu do dwukilometrowych trafień celów poruszających się.W kwestii amunicji .50, koniecznejoptyki i samej broni. Panie Nowotny tu możesz pan spróbować strzelić wykład dla pozostałych aiwnych we mgle". Teraz pana kolej.
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Caliber: .50 BMG (12.7 x 99mm) Operation: Short Recoil, Semi-Automatic Overall Length: 1448 mm Barrel Length: 737 mm Feed Device: 10 Round Detachable Box Magazine Sights: 10X Telescopic Weight: 12.9 kg empty Muzzle Velocity: 854 m/s (M33 Ball)Max Effective Range: 1800 metersExpected accuracy: 1.5 - 2.0 MOA or better"'
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 .......and it was used in 2001 to set a world record in 1000 yards .50BMG competition, with smallest recorded group of 5 shots being only 4.09 inch (104 mm) small."
Nowotny Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Acer, dziecko saneczki dziś cię przygniotły? Bo nie bardzo wiadomo o co ci chodzi:)Jak zwykle zresztą:)
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Czyli jak wyżej 914 m z ty rekordem. Ale gdzie te dwukilometrowe odległości ?
acer Napisano 16 Styczeń 2006 Napisano 16 Styczeń 2006 Czyli Nowotny nie masz nic do powiedzenia w kwestii głównego tematu forum - trafienia z dwukilometrowych odległości. A jedynie coś o skupieniu dla SWD. A już myślałem że z dyplomant Kochańskiego jest rzeczywiście taki madry.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.