Skocz do zawartości

Snajper

narcan

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 247
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
vonadamski.
cz 550, z montazem eaw stałym,luneta zeiss 8x56, kupiony pewnie w M. K Szuster.

no panowie, konkrety a nie chore gdybania kim jestem:)

Lokomotywa:)
243Rem. walnąłes jak łysy grzywą.....
Napisano
acer-twój sztucer ma na pewno lunetę ze zmiennym powiekszeniem ,średnica obiektywu 56lub 50 mm podswietlenie krzyża jeżeli jest to w płaszczyżnie obiektywu
Pozdrawiam-koncze na dzisiaj -jade na basen
Napisano
Do lokomotywy - Każdy mildot jest podświetlany?
O ile poamiętam siatka w swd też była.
Siatka dalmiercza była i w swd - tylko inna, a co do mildotów, to rzeczywiście chętnie ich używaja wiatrówkarze, ale chyba bardziej chodzi o rozkład mildotów, który na bliższych odległościach rzedu 50 - 100m jest OK, a dla większych mało precyzyjny.
Pozdr.
J23
Napisano
Widzę że wrócił nasz autorytet
dla laików wszystkie lunety to Zeiss ale to napewno nie jest Zeiss tak samo jak nie jest to montaż EAW tylko czeska odmiana montązu bez nazwy podobna o EAW ale rózniąca się sposobem mocowania lunety
Co masz przeciwko kalibrowi 243 ? kładłem nim nawet spore dziki - acha rozumiem nie wiedziałeś że taki kaliber istnieje
Napisano
Lokomotywa,
akurat tu się mylisz.
Mil-Dot nie musi być podświetlany. Istnieje w wersji podświetlanej i niepodświetlanej. Tak się składa, że jest standardem w wielu armiach, z amerykańską włącznie, a został jeśli dobrze pamiętam opracowany początkowo dla US Marines.
Istnieje prawdę powiedziawszy coś takiego, jak TMR, czyli Tactical Milling Dot, który stanowi rozwinięcie tego pierwszego. Na temat lepszy gorszy nie będe nic pisał, bo będzie to dyskusja czysto akademicka - lepszy/gorszy ,ale w jakim zastosowaniu.

Noktowizja i termowizja, to odzielny temat i może lepiej tego tutaj nie mieszać.

Ironrat
Napisano
widzisz IRONRAT ja uzywam lunety Zeiss Varipoint 3-12x58 z podswietlanym krzyżem (nr 88) w płaszczyznie okularu i ten krzyż wyglada tak jakby były to dwa krzyże nałozone na siebie -cienki i gruby z krótkimi belkami podswietla tylko ten cienki krzyż - i gdy wysiadzie mi bateria na mrozie to w nocy widzę jeszcze te grube belki ,a gdybym miał tylko krzyż np 6 stosowany w amerykańskich Leupoldach to w nocy byłbym ślepy jak kret
Zresztą to moja pierwsza luneta z podswietlanym krzyżem ,dotychczas uzywałem niepodswietlanych i nie jestem jeszcze przekonany że to podswietlenie w ogóle jest potrzebne
A koledze Nowotnemu chciałem wytłumaczyć że u Szustera kupuja tylko bardzo bogaci ludzie - ja swoja kupowałem w Berlinie we Frankoni i zaoszczędziłem około 1500 zł (kosztoewała prawie 2000 euro)
Spadam na basen
Napisano
i jeszcze chciałem koledze Nowotnemu powiedzieć : jak wystrzelasz wagon amunicji to żadne tablice balistyczne a ni siatki dalmiercze nie będą ci potrzebne po prostu bedziesz strzelał i trafiał ustawiając krzyż raz nad celem raz pod celem a raz z boku celu ale na to trzeba niestety ostrzelania i znajomosci swojej broni .
Jeżeli jesteś tak dobrym strzelcem to zapraszam do konkurencji mysliwskich -własnie zbliza sie sezon jeżeli stać cie na kontener amunicji do treningów to przyjedz kiedys na zawody mysliwskie - częst trenujemy w srody o 16 w Zielonej Górze na strzelnicy chociarz ja z powodu nawału zajęć nie strzelałem du żo w poprzednim sezonie
Napisano
Lokomotywa
Z 243Rem.??? Niestety takiego nie ma:)moze 243Win? co?
uspokuj serducho i sprawdz moze jaki wujek, tato lub znajomy ma kaliber tej broni:)

Ale Ci ciśnienie podniosłem:))) Nie utop sie tylko w tym basenie:)
Napisano
Acer, juz myślałem ze zaskoczysz wszystkich wspominanym mauserem 66 a ty co stare Z600 i jeszcze z lichym montazem i optyką:)Pogadaj z tatusiem moze kupi coś lepszego:)
Napisano
Ironrat.
Z toba jeszcze tu mozna poważnie porozmawiać:)
Ale wygłaszasz twierdzenia a pózniej nie odpowiadasz na pytania.
zadajesz pytania więc i ja ci zadam.
Jaki jest sens by myśliwy posiadający broń myśliwską strzelał do transportera opancerzonego, stacji transformatorowej i czego tam jeszcze co sobie wymyślisz.
Musiało by poprostu delikwenta po.....bać:)))
Jaki jest sens używania do polowania broni w kalibrze .50BMG skoro są lepsze do tego celu?
Odpowiesz mi czym w/g ciebie róznią się te karabiny o które pytałem. Przypomne ze pytam o jakośc wykonania która jak twierdzisz jest znacząca. Skoro jest znacząca to pewnie tez wiesz na czym polega ta znaczna róznica:)
To moze na przykładzie SSG69 i Mannlichera 69.
Napisano
Zagubiliście się Panowie w dyskusji :) Kalibry i broń myśliwskia troche odbiegają od tematu, przynajmniej w tej formie 'kłutni'.
Jedyne, co moge dodać, jest to, że kal. .50, czy lepiej 12,7 strasznie kopie :) Miałem okazje strzelać w woju z czołgowego p.lot nsw, (błednie nazywanego przez kadre jako nswt), zarówno z czołgu, jak i z ręki (w tym przypadku ślepakami) mino 25kg dawał czadu :)
Z dekla strzelałem ze smugowymi co 3 i przy seriach 2-4 spokojnie trafiał na 600m :) (zasięg skuteczny książkowy to 1500m). Przy 600m bardzo dobrze widać na smugaczu opad pocisku, który jast dość spory.
Napisano

Jeszcze fota z netu (mam swoją, ale nie mam skanera)
Ciekawi mnie jak to jest z donośnością snajperki .50, jeżeli nsw ma tylko 1500m (chociaż przy nierychomym zamku mogłaby być faktycznie większa)
pozdro
Janusz

Napisano
Nowotny,
szczerze powiedziawszy, to nie chce mi się przeprowadzać tych porównań i udowadniać, że jednak się różnią. Zastanawiać się, czy pisząc SSG69 miałes na myśli SSG P-1, (to jest własnie SSG 69), czy też wersje PII, PIV, SSG SD, czy może M24. Można dzielić włos na czworo. To samo dotyczy broni SAKO, tym bardziej, że TRG-21 o ile się orientuję nie jest już produkowany i został zastąpiony przez przez TRG-22.
To o co pytasz możesz znaleźć w Arsenale czy też Strzale, bo takie artykuły porównawcze tam były.

Żeby nie było... SAKO różnice, które w tej chwili pamiętam to dostępność wersji mysliwskiej w różnych kalibrach, bojowej tylko w jednym, chyba że potraktujemy TRG-41 /TRG-42 jako drugi kaliber. Różnice długości luf Hunter miał od 560 do 620 mm, a TRG-21 660mm lub 505mm??, Hunter dostępny w kilku wersjach zamka/ryglowania , TRG tylko w jednej wersji, itd...
Proponuję najlepiej wizytę na www.sako.fi. Pamiętam, że kiedyś tam mieli tabelę porównawczą swoich wyrobów i wszystko było widoczne jak na dłoni.

Powtórzę jeszcze raz, nawet tam gdzie wykorzystywano dla snajperów broń myśliwską/cywilną to najcześciej (nie twierdzę że zawsze) były to przestrzelane, specjalnie wyselekcjonowane egzemplarze.

Ironrat
Napisano
Acer & Lokomotywa
lekcje odrobione? zeszyty spakowane?

Ironrat.
Powiem szczerze. Nie masz pojęcia o czym piszesz. Ja się nie pytam o takie detale jak długości luf, Tylko o jakośc wykonania. Co ma 5 cm długości lufy do jakości jej wykonania? Na czym polegają w/g ciebie róznice w ryglowaniu zamka slizgowo-obrotowego? Bo to twierdzenie jest kosmiczne:)kąt otwarcia? a jakie on ma znaczenie?
Co to za argument ze jeden jest oferowany w 30 kalibrach a drugi tylko w jednym lub dwóch? Dla wojska produkuje się broń w kalibrach takich jakie to wojsko uzywa. Po jaką cholere robić coś czego zadna armia nie kupi?
Jedyny argument którego tu nie przedstawiłeś wprost a usiłujesz go przemycić to to ze ponoć karabiny snajperskie osiągają lepsze skupienia niż broń myśliwska.
I tu też się mylisz:) Ten wskaźnik jest taki sam zarówno dla broni myśliwskiej jak i dla karabinów wyborowych, a w przypadku SWD przeważnie gorszy:)

Tak więc wszystkim którzy wzieli udział w pogadance dziękuje za miło spędzoną niedziele.
Młodzieży szkolnej która usiłuje udawać dorosłych na przysłość radze wazyć słowa:) Nie wszyscy są tak wyrozumiali jak ja:) jak by to Tatuś przeczytał mógłby nie być dumny z latorośli:)i gotów strzelic kilkakrotnie paskiem w posladki:)
Napisano
Ja was zaraz pogodzę chyba jak jednemu i drugiemu dam po karteczce żółtej,to ze tu moderator jeszcze nie zajrzał nie znaczy ze go tu nie ma! Zaraz sie sam na niego mianuję!I posypią sie kartki oraz bany.Lokomotywe skierowałem juz na własciwe tory,siedzi cicho juz w swojej parowozowni :D
Moglibyscie napisac po ile macie latek panowie acer ,nowotny ,lokomotywa ????Naprawde czesc z was to mysliwi lub trepy ??? Jak zdobyliscie pozwolenie na broń ??? Przeciez sa testy psychologiczne itp ??? Ta wasza pyskowka w lesie ,na polowaniu mogłaby sie roznie zakonczyć.

moderator piku
Napisano
acer
wyglada na to ze masz rozdwojenie jaźni albo zwidy:)
Stawiam na to pierwsze:)Lokomotywa jeszcze nie zdązył napisać a ty już mu racje przyznajesz:) Zapomniałes się przelogować?
No dobra więcej się na twój temat nie odzywam, to nieładnie gnębić dzieci:)
PS do łóżeczka i spać! a jutro do szkoły biegusiem:)
Napisano
Teraz posądzenia o kloniki. Co jeszcze Nowotny wymyślisz ?
Zresztą to tak ważne jak zeszłoroczny śnieg. Szkoda klawiatury na dalszą story. Nowotny wie wszystko i zna wszystkich.
Może w tym Iraku słoneczko dogrzało w wygoloną główkę ? Kremikiem smarujesz ? :) nie pomaga i trzeba klepać w klawiaturę ? :)))
Napisano
Piku:)
Jak dla mnie to możesz polecieć i czerwoną:)
Poprostu nudziło mi się dziś w domku a tu tylu fachowców od broni ze sobie zagadnąć postanowiłem:) Wiesz, jak chcesz sobie wyrobić opinie na temat z forum to zaczynasz temat o którym masz jakieś pojęcie i sprawdzasz co ludzie pisza i jak się zachowują. Skoro w pierwszej odpowiedzi ktoś ci idiotą leci tylko dlatego ze wytykasz mu niewiedze to musi to byc niedojrzały emocjonalnie gówniarz. Poważny człowiek albo by zignorował albo w jakiś normalny sposób uzasadnił dlaczego tak uważa lub przyznał się do pomyłki:)
Chciałem sobie wyrobić opinie o tym forum i sobie wyrobiłem. Jeżeli reszta tematów (o których nie mam pojęcia) ma taką samą wartośc merytoryczną jak ta tutaj to szkoda na to czasu:) To samo dotyczy pewnie gazety której to wersje elektroniczną miałem przyjemność odwiedzić.
Tak więc nie przejmuj się, kartkuj banuj i rób co tam jeszcze chcesz:)

Jako ze jestes jednym z nielicznych rozsądnych których miałem okazje tu spotkać powiem ci ze mam pozwolenie, zarówno na myśliwską jak i na krótką bojową, Nigdy nie byłem w wojsku, Bo jakoś mnie do tej instytucji nie ciągnęło, za to z bronią w pracy mam do czynienia od lat 10 plus do tego 7 lat studiów i pracy na Politechnice Warszawskiej w Zakładzie Uzbrojenia. Dyplom robiłem u śp dr Stanisława Kochańskiego, Kto się bronią strzelecką w tym kraju interesuje zapewne zna to nazwisko. Nooo to sobie pogadaliśmy:))) Co do pozwolenia, testów i badań na obecnośc smigła, moze i mam, troche napewno choćby przez to ze się wdaje w pogadanki z gówniarzami takimi jak acer ale na papierze wyraźnie stoi ze nie mam:)
I podpisał się pod tym dr medycyny:))))

Pozdrawiam was wszystkich bardzo serdecznie:)
Acer jak już urośniesz to nie zapomnij zmądrzeć:)
No i to by było na tyle:)
Jakieś jeszcze pytania?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie