kine3511 Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Witam, znalazlem w piwnicy stary klucz o nietypowym ksztalcie z godlem czeskim (czechoslowackim?). Przedwojenny? (liczba 38 obok godla to rok?). Element wyposazenia samochodu lub motocykla? Dziekuje za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kine3511 Napisano 4 Sierpień 2021 Autor Share Napisano 4 Sierpień 2021 Udalo mi sie rozszyfrowac symbol "E3(lew)38". Jest to znak zakceptowania przez wojskowy instytut techniczny (VTU), czyli klucz byl na wyposazeniu przedwojennej czechoslowackiej armii. Symbol E3 oznacza miejsce wyprodukowania przedmiotu, w tym wypadku Zbrojovka BRNO a "38" to rok. Czolg LT vz. 35 byl produkowany przez Skode i CKD, wiec raczej nie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szybki55 Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Może od https://www.google.pl/search?q=vz+35&tbm=isch&ved=2ahUKEwjRlL__novyAhWMk4sKHXecAUcQ2-cCegQIABAC&oq=vz.+35&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQARgBMgQIIxAnMgQIABAeMgYIABAFEB4yBggAEAUQHjIGCAAQBRAeUM-iAVjPogFg-7IBaABwAHgAgAHAAYgB1wKSAQMwLjKYAQCgAQHAAQE&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=fiwEYdHdKIynrgT3uIa4BA&bih=591&biw=360&prmd=mivn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
balans Napisano 30 Lipiec 2021 Share Napisano 30 Lipiec 2021 Pasuje zapytać na jakimś czeskim forum. Mnie oznaczenie VZ.35a[?] kojarzy się z czechosłowackim czołgiem LT vz.35 [PzKpfw 35{T}]. Ale czy słusznie to niestety tego nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
kine3511
Witam, znalazlem w piwnicy stary klucz o nietypowym ksztalcie z godlem czeskim (czechoslowackim?). Przedwojenny? (liczba 38 obok godla to rok?). Element wyposazenia samochodu lub motocykla? Dziekuje za odpowiedzi.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.