Eskulapa Napisano 7 Czerwiec 2021 Share Napisano 7 Czerwiec 2021 Witam.Chciałbym się dowiedzieć co to jest za guzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 8 Czerwiec 2021 Share Napisano 8 Czerwiec 2021 To co widać na guziku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 8 Czerwiec 2021 Share Napisano 8 Czerwiec 2021 Urzędniczy K.u.K przed 1 wś k.u.k beamte knopf – Szukaj w Google Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 8 Czerwiec 2021 Share Napisano 8 Czerwiec 2021 3 hours ago, Tyr napisał: Urzędniczy K.u.K przed 1 wś Moim zaś zdaniem jest to wersja cywilna/liberyjna guzika - nie niżej niż 1848 rok (to rok wprowadzenia orła [państwowego] bez insygniów w szponach tak jak to widać na zdjęciu nr 1). Dodatkowo za cywilną wersją przemawiają według mnie: 1. kształt pola herbowego, 2. pałkowa korona ponad owalem herbowym. Ale się nie upieram... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tyr Napisano 8 Czerwiec 2021 Share Napisano 8 Czerwiec 2021 Masz rację, że nie ma insygniów- zerknąłem tylko na miniaturkę i z rozpędu napisałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 8 Czerwiec 2021 Share Napisano 8 Czerwiec 2021 19 minutes ago, Tyr napisał: i z rozpędu napisałem ale przecież nic o insygniach nie pisałeś. zaś orzeł bez nich funkcjonował dość długo z lekkimi zmianami. tu z monety 1936, lecz bez koron ponad głowami orłów - za to z nimbami wokół nich, ale graficzny układ orła - taki jak na guziku. http://helmutcaspar.de/aktuelles19/muenzmed19/doppel6.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eskulapa Napisano 8 Czerwiec 2021 Autor Share Napisano 8 Czerwiec 2021 Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartee Napisano 9 Czerwiec 2021 Share Napisano 9 Czerwiec 2021 I herb rodowy: taki link do niego (opis da wgląd w datowanie): https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Siebmacher-siebmacher-wappenbuch-1/der-adel-von-ungarn-magyarorszag-2/csaladok-29/pallavicini-5C86/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.