adm28_2009 Napisano 1 Maj 2021 Napisano 1 Maj 2021 Witam, jakiś czas temu dostałem informacje na temat przybliżonego miejsca, gdzie ok 100 żołnierzy uciekinierów z miasta twierdzy, zostało okrążonych przez Polaków i Rosjan na terenach leśno bagiennych, pomiędzy kilkoma wsiami, okoliczni mieszkańcy niechętnie chcą mówić. Sprawdzałem poprzez mapę lidarową, z tego co widziałem to w okrążeniu się nie okopywali, prawdopodobnie wykorzystywali ukształtowanie terenu. Wymiary terenu na którym się bronili to 10 kmx8 km. Czy są może jakieś archiwa wojskowe na temat takich okrążeń w Wielkopolsce, lub książki, chciałbym bardziej zawęzić ten obszar?
Tyr Napisano 1 Maj 2021 Napisano 1 Maj 2021 Jeśli założyć, że liczby nie kłamią to taka obrona nie miała by sensu. Żołnierz co ok. 400 metrów? Najprawdopodobniej Niemcy uciekli na bagna i tam dopadli ich ruskie i wystrzelali... I tych co się próbowali bronić i tych co się próbowali poddać. Możliwe, że niektórzy próbowali się bronić... O takich epizodach nie dowiesz się nigdzie indziej niż u miejscowych, choć tych co coś pamiętają z tych czasów coraz mniej ale może przekazali opowieści...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.