RAF67 Napisano 4 Kwiecień 2021 Napisano 4 Kwiecień 2021 Witam, znajomy znalazł tabliczkę znamionową Do 17, ponieważ to nie moja bajka, poproszę o pomoc w odtworzeniu historii samolotu. Tabliczka znaleziona w północnej Wielkopolsce. Rafał
Woodhaven Napisano 5 Kwiecień 2021 Napisano 5 Kwiecień 2021 Tabliczka znamionowa elementów składowych płatowca Do 17M
Hornet Napisano 5 Kwiecień 2021 Napisano 5 Kwiecień 2021 Tabliczka jest w b.dobrym stanie...zatem to nie wykopek lecz....'znajdka"...Ktoś zdjął ją z wraka Do-17?? Można coś dodać do tego lakonicznego opisu???.Pozdrawiam.K.R.
RAF67 Napisano 5 Kwiecień 2021 Autor Napisano 5 Kwiecień 2021 Została znaleziona pod drewnem przywiezionym do leśnego domu. Nie wiadomo czy trafiła tam z bieżącym transportem, czy też wcześniej, a teraz dopiero własciciel posesji ją zauważył. Mogła też leżeć na podwórku i przy przerzucaniu drewna została odsłonięta. Jak już pisałem, znaleziona na terenie północnej Wielkopolski, przedwojenny teren przygraniczny. Nie jestem specjalistą od niemieckich płatowców ale Do 17M zaczynały się od nr seryjnego 2000 i wyprodukowano ich 200, zatem numer z tabliczki powinien się zgadzać. Myślę, że dla specjalistów w temacie nie powinno być zbyt trudno ustalić kiedy i w jakich okolicznościach samolot został utracony. Rafał
Hornet Napisano 5 Kwiecień 2021 Napisano 5 Kwiecień 2021 Dzięki bardzo za dodatkowe wyjaśnienia...mogąbyć pomocne przy identyfikacji....Narka.
Woodhaven Napisano 5 Kwiecień 2021 Napisano 5 Kwiecień 2021 7 godzin temu, RAF67 napisał: Została znaleziona pod drewnem przywiezionym do leśnego domu. Nie wiadomo czy trafiła tam z bieżącym transportem, czy też wcześniej, a teraz dopiero własciciel posesji ją zauważył. Mogła też leżeć na podwórku i przy przerzucaniu drewna została odsłonięta. Jak już pisałem, znaleziona na terenie północnej Wielkopolski, przedwojenny teren przygraniczny. Nie jestem specjalistą od niemieckich płatowców ale Do 17M zaczynały się od nr seryjnego 2000 i wyprodukowano ich 200, zatem numer z tabliczki powinien się zgadzać. Myślę, że dla specjalistów w temacie nie powinno być zbyt trudno ustalić kiedy i w jakich okolicznościach samolot został utracony. Rafał A co ma wspólnego W.Nr 2189 części składowej płatowca do W.Nr samolotu. Do-17 M zostały wyprodukowane w zakładach w Oberpfaffenhofen i posiadały numery seryjne - W.Nr 2149-2348
RAF67 Napisano 6 Kwiecień 2021 Autor Napisano 6 Kwiecień 2021 Jak pisałem, nie znam się na niemieckich płatowcach i dlatego wstawiłem tabliczkę na forum. O numerze wspomniałem, bo jest zadziwiająco podobny do numerów samolotów, no i jest na nim okreśony typ maszyny.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.