SLAW 100 Posted April 11, 2004 Author Share Posted April 11, 2004 Cześć Czy ktoś może się oriętuje jakich czołgów SHERMAN" używał ten pułk w czasie walk w Europie w okresie 1944-45.poz slaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Jaszczołt Posted April 11, 2004 Share Posted April 11, 2004 wersje: V, VC, IIA. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 12, 2004 Author Share Posted April 12, 2004 Dzięki Marek . Z tego by wynikało że w V,VC pułk był wyposażony w Angliii z tym wylądował na kontynencie, a IIA musiał otrzymać w czasie walk jako uzupełnienia tak jak reszta pułków 10 Brygady .Czy masz może jakieś informacje ile czołgów IIA było w sumie na stanie pułku ?poz Slaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Jaszczołt Posted April 12, 2004 Share Posted April 12, 2004 Nie, ma tylko informacje o w stanach dywizji. Marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 14, 2004 Author Share Posted April 14, 2004 Z tego co udało mi się dowiedzieć to 1 DPanc.posiadała na stanie 160 czołgów SHERMAN IIA ale nie wiem czy te dane są wiarygodne ( podobno były duże kłopoty z amunicją 76mm w czasie walk ).poz slaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek Jaszczołt Posted April 14, 2004 Share Posted April 14, 2004 W grudniu 44 mieli 51 szt Shermanów 76mm, a w czerwcu 45 181szt. Co ciekawe cały czas czyli w grudniu i czerwcu na stanienie było 40szt Shermanów z 17pdr. Nastąpiła wymiana pojazdów 75mm na 76mm. A co do amunicji to faktycznie stanowiła problem w pierwszych mięsiacach 45. Ale już w kwietniu jakoś logistyka zaczeła sobie radzić.Marek Link to comment Share on other sites More sharing options...
SLAW 100 Posted April 15, 2004 Author Share Posted April 15, 2004 W czasie walk na przestrzeni od Caen do Wilhemshaven 24 Pułk stracił 48 czołgów Sherman" oraz 12 Stuart" i były to chyba najniższe straty sprzętowe w 10 Brygadzie ( pisze chyba po nie znam strat w 2 Pułku a wiem że w 1 Pułku straty wynosiły 53 Shermany" ) możliwe że kilka V C" został u nich na stanie.poz.Slaw P.S Jako ciekawostke podam że 3 Szwadron 24 Pułku przez kilka godzin był w posiadaniu porzuconej Panthery" została ona obsadzona a po przejechaniu kilku km . ostrzelana i zniszczona przez Aliantów ( taką informację przekazał mi kilka lat temu weteran z 24 Pułku) Link to comment Share on other sites More sharing options...
denzo Posted April 16, 2004 Share Posted April 16, 2004 Może nie na temat ale o SHERMANIE. Gdy odbywałem służbę wojskową w Gdańsku Wrzeszczu przy ul Słowackiego było to chyba wiosną 1985 r. do naszej jednostki trawił SHERMAN w kolorach pustynnych oraz inny sprzęt armata i mały mini" ciągnik gąsienicowy.Sherman był sprawny jego cicha praca silnika bardzo mnie zaskoczyła. Ciekawostką było to że z tyłu czołgu były małe drzwi za którymi wkładało sie korbę i można było nakręcić sprężynę po zwolnieni zapadki następował rozruch silnika.Prawdopodobnie nasza jednostka była przystankiem w dostarczeniu przesyłki drogą morską ale właśnie gdzie? czy do naszych zbiorów muzealnych czy może dalej na zachód jeżeli ktoś ma informacje na ten temat proszę o wiadomość Pozdrawiam denzo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.