Skocz do zawartości

SHERMAN w 24 P.Uł. okres 44-45

SLAW 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dzięki Marek .
Z tego by wynikało że w V,VC pułk był wyposażony w Anglii
i z tym wylądował na kontynencie, a IIA musiał otrzymać w czasie walk jako uzupełnienia tak jak reszta pułków 10 Brygady .Czy masz może jakieś informacje ile czołgów IIA było w sumie na stanie pułku ?
poz Slaw
Napisano
Z tego co udało mi się dowiedzieć to 1 DPanc.posiadała na stanie 160 czołgów SHERMAN IIA ale nie wiem czy te dane są wiarygodne ( podobno były duże kłopoty z amunicją 76mm w czasie walk ).
poz slaw
Napisano
W grudniu 44 mieli 51 szt Shermanów 76mm, a w czerwcu 45 181szt. Co ciekawe cały czas czyli w grudniu i czerwcu na stanienie było 40szt Shermanów z 17pdr. Nastąpiła wymiana pojazdów 75mm na 76mm. A co do amunicji to faktycznie stanowiła problem w pierwszych mięsiacach 45. Ale już w kwietniu jakoś logistyka zaczeła sobie radzić.
Marek
Napisano
W czasie walk na przestrzeni od Caen do Wilhemshaven 24 Pułk stracił 48 czołgów Sherman" oraz 12 Stuart" i były to chyba najniższe straty sprzętowe w 10 Brygadzie ( pisze chyba po nie znam strat w 2 Pułku a wiem że w 1 Pułku straty wynosiły 53 Shermany" ) możliwe że kilka V C" został u nich na stanie.
poz.Slaw
P.S
Jako ciekawostke podam że 3 Szwadron 24 Pułku przez kilka godzin był w posiadaniu porzuconej Panthery" została ona obsadzona a po przejechaniu kilku km . ostrzelana i zniszczona przez Aliantów ( taką informację przekazał mi kilka lat temu weteran z 24 Pułku)
Napisano
Może nie na temat ale o SHERMANIE. Gdy odbywałem służbę wojskową w Gdańsku Wrzeszczu przy ul Słowackiego było to chyba wiosną 1985 r. do naszej jednostki trawił SHERMAN w kolorach pustynnych oraz inny sprzęt armata i mały mini" ciągnik gąsienicowy.Sherman był sprawny jego cicha praca silnika bardzo mnie zaskoczyła. Ciekawostką było to że z tyłu czołgu były małe drzwi za którymi wkładało sie korbę i można było nakręcić sprężynę po zwolnieni zapadki następował rozruch silnika.Prawdopodobnie nasza jednostka była przystankiem w dostarczeniu przesyłki drogą morską ale właśnie gdzie? czy do naszych zbiorów muzealnych czy może dalej na zachód jeżeli ktoś ma informacje na ten temat proszę o wiadomość Pozdrawiam denzo

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie