Skocz do zawartości

betonowe pantery we wrocławiu

marecki.

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 weeks later...
takie betonowe pantery prawdopodobnie były na lini obrony od strony lotniska na gondowie coś mi sie tak wydaje że ostatni komendanci twierdzy o tym piszą
lechul

• 4 months later...

hmm.. wykopek sierpniowy... troche inna konstrukcja, ale wyglada ma podobny typ fortyfikacji. Do okopania jeszcze cały dół schronu.Jak widac jest jeszcze na szczęscie czego szukać. Wkrótce więcej fotek na www. A lufa z jakiego sprzetu?

schron jest betonowy, z prowadnicą- stalowym pierscienieniem prowadzącym. Co ciekawsze - lufa jest kompletna i nie uszkodzona. Na inne fanty i rekonstrukcje kszałtu schronu trzeba jeszcze poczekac- czeka na odkopanie. Nie ma czasu i chetnych :)

Jakby ktos zauważył to na 1 zdjeciu z berlina nie ma wiezy panther'y na bunkrze!!! jest panther'a zakopana w ziemie, wyraznie widac tyl czolgu i bok Oto link (już1 sie pojawił)http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=213&postdays=0&postorder=asc&highlight=pantherturm&start=15

• 4 months later...
  • 7 months later...
może gdzieś na niemieckich kronikach filmowych znajdują sie krótkie obrazy z wrocławia z pantherturmami ??
nawet o sztrzelaniu torpedami po ulicach czytałem , ale na informacje o tych wieżach we wrocławiu nigdzie nie trafiłem :(
a co Gleis na to pisze w swojej apokalipsie ??? doczytał ktoś ??

pzdr !!!!!

Może i Gleiss coś pisał, ale ja osobiście się do tego nie dokopałem (zresztą nie wiem, czy ktoś się na amen przez Gleissa przekopał i dobrze zna zawartość tej pozycji - toć to parę tysięcy stron :-) ). Przypominam, że nie tylko ja widziałem na oczy Breslauer Apokalypse 1945" - np. Wraith robił z niej skany :-)
Co do linka ze stronki hydrala z Pantherturmem - popieram herringa - to raczej Berlin. Przeglądałem dziś archiwalny numer takiego pisma , co się zwie bodajże Militaria i fakty", numer 2(12) z 2002 r. i tam był artykuł (o ile pamiętam Mariusza Skotnickiego) właśnie o Pantherturmach. Autor zamieścił m.in. identyczne zdjęcie jak na linku z hydrala. Podpis pod zdjęciem (dokładniej rzecz biorąc , były zamieszczone 2 zdjęcia, w tym jedno w/w) brzmiał w artykule mniej więcej tak: kompania [czy w przypadku fortyfikacji można mówić o kompaniach?!] Pantherturmów broniąca w maju 1945 r. Berlina" (lub coś w ten deseń).
A ruiny miast są do siebie bardzo podobne i czasem trudno nawet ludziom oglądający dany budynek wielokrotnie skojarzyć go z tym z archiwalnej fotografii (kiedyś na forum ktoś wrzucił tużpowojenne zdjęcie budynku położonego we Wrocławiu naprzeciw Dw. Świebodzkiego, a ja w ogóle go nie rozpoznałem).

Pozdrawiam
Leuthen

• 2 years later...
  • 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie