marecki. Napisano 14 Kwiecień 2004 Autor Share Napisano 14 Kwiecień 2004 no niestety fotki nie będzie niemam żadnego programu teraz by zdjęcie pomniejszyć pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Maj 2004 Share Napisano 1 Maj 2004 takie betonowe pantery prawdopodobnie były na lini obrony od strony lotniska na gondowie coś mi sie tak wydaje że ostatni komendanci twierdzy o tym piszą lechul Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 5 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 5 Wrzesień 2004 zamieszcam fotke środka panther turma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pppp Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 hmm.. wykopek sierpniowy... troche inna konstrukcja, ale wyglada ma podobny typ fortyfikacji. Do okopania jeszcze cały dół schronu.Jak widac jest jeszcze na szczęscie czego szukać. Wkrótce więcej fotek na www. A lufa z jakiego sprzetu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2004 pppp - to też szczecin ????w jakim stanie jest ten schron ?? jest betonowy czy drewniany ??pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pppp Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 schron jest betonowy, z prowadnicą- stalowym pierscienieniem prowadzącym. Co ciekawsze - lufa jest kompletna i nie uszkodzona. Na inne fanty i rekonstrukcje kszałtu schronu trzeba jeszcze poczekac- czeka na odkopanie. Nie ma czasu i chetnych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shiba Napisano 6 Wrzesień 2004 Share Napisano 6 Wrzesień 2004 Jakby ktos zauważył to na 1 zdjeciu z berlina nie ma wiezy panther'y na bunkrze!!! jest panther'a zakopana w ziemie, wyraznie widac tyl czolgu i bok Oto link (już1 sie pojawił)http://forum.axishistory.com/viewtopic.php?t=213&postdays=0&postorder=asc&highlight=pantherturm&start=15 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2004 pppp - puść mi namiar na siebie na priv temat bardzo ciekawypzdrmarecki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 6 Wrzesień 2004 Autor Share Napisano 6 Wrzesień 2004 wnętrze po remoncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KudłatyHD Napisano 25 Styczeń 2005 Share Napisano 25 Styczeń 2005 Chyba pppp nie zagląda już na forum. Ktoś się z nim skontaktował?? Gdzie był ten schron?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 27 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 27 Styczeń 2005 kudłaty hdw tym numerze O " gosciu dobrze ci znany będzie zdradzał największe tajemnice oels ( dobrze tylko że od lotniskowej strony )co do bunkra to jak wyżej czeka na odkopanie i rekonstrukcję pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 26 Wrzesień 2005 i jeszce jedna betonowa pantera http://wroclaw.hydral.com.pl/52821,foto.htmlte wojsko wygląda na polskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herring Napisano 26 Wrzesień 2005 Share Napisano 26 Wrzesień 2005 Moim zdaniem to Berlin. Jest jeszcze znana druga fotka tej wieży (poznać po rozwalonej osłnie jarzma), stoi obok niej ruski oficer.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 29 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 29 Wrzesień 2005 może gdzieś na niemieckich kronikach filmowych znajdują sie krótkie obrazy z wrocławia z pantherturmami ??nawet o sztrzelaniu torpedami po ulicach czytałem , ale na informacje o tych wieżach we wrocławiu nigdzie nie trafiłem :(a co Gleis na to pisze w swojej apokalipsie ??? doczytał ktoś ??pzdr !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leuthen Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Może i Gleiss coś pisał, ale ja osobiście się do tego nie dokopałem (zresztą nie wiem, czy ktoś się na amen przez Gleissa przekopał i dobrze zna zawartość tej pozycji - toć to parę tysięcy stron :-) ). Przypominam, że nie tylko ja widziałem na oczy Breslauer Apokalypse 1945" - np. Wraith robił z niej skany :-) Co do linka ze stronki hydrala z Pantherturmem - popieram herringa - to raczej Berlin. Przeglądałem dziś archiwalny numer takiego pisma , co się zwie bodajże Militaria i fakty", numer 2(12) z 2002 r. i tam był artykuł (o ile pamiętam Mariusza Skotnickiego) właśnie o Pantherturmach. Autor zamieścił m.in. identyczne zdjęcie jak na linku z hydrala. Podpis pod zdjęciem (dokładniej rzecz biorąc , były zamieszczone 2 zdjęcia, w tym jedno w/w) brzmiał w artykule mniej więcej tak: kompania [czy w przypadku fortyfikacji można mówić o kompaniach?!] Pantherturmów broniąca w maju 1945 r. Berlina" (lub coś w ten deseń). A ruiny miast są do siebie bardzo podobne i czasem trudno nawet ludziom oglądający dany budynek wielokrotnie skojarzyć go z tym z archiwalnej fotografii (kiedyś na forum ktoś wrzucił tużpowojenne zdjęcie budynku położonego we Wrocławiu naprzeciw Dw. Świebodzkiego, a ja w ogóle go nie rozpoznałem). PozdrawiamLeuthen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wraith Napisano 1 Październik 2005 Share Napisano 1 Październik 2005 Skany poszły już w eter:-) Przeglądając tom 1-4 i 7-my nic na temat czołgowież we Wrocławiu nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 26 Listopad 2007 Autor Share Napisano 26 Listopad 2007 pppp - czy już odkopaliscie ten schron ??? co to za działko ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marecki. Napisano 20 Marzec 2009 Autor Share Napisano 20 Marzec 2009 ponawiam pytanie - czy udało się odkopać ten schron ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.