jprzedworski Napisano 25 Październik 2020 Napisano 25 Październik 2020 Dzień dobry. Na stare lata wgryzam się w historię moich przodków. Nie wiem, co to za mundur. Kolej, inna służba? Zdjęcie zrobione w Warszawie (fot. Mieszkowski) w okresie międzywojennym. Tyle wiem. i Pozdrawiam i z góry dziękuję. Jan Przedworski
Tyr Napisano 25 Październik 2020 Napisano 25 Październik 2020 Carski urzędnik "sekretarz kolegialny" zdjęcie raczej wcześniejsze chyba, że odbitka. https://ru.wikipedia.org/wiki/Коллежский_секретарь
Tyr Napisano 25 Październik 2020 Napisano 25 Październik 2020 Sekretarz Kolegium był cywilnym stopniem X stopnia w tabeli rang Rosji carskiej . Do 1884 r. Odpowiadał stopniom w armii kapitana , porucznika floty i kapitana wojsk kozackich. Po 1884 r. Stopień odpowiadał stopniom porucznika armii i kawalerii , sotnika kozackiego i podoficera marynarki ... Ci, którzy go posiadali, zajmowali niskie stanowiska kierownicze. Patki kołnierzowe urzędnika miały w jednej linii trzy gwiazdki i odznakę specjalności. Zlikwidowany w 1917 roku.
Pytanie
jprzedworski
Dzień dobry.
Na stare lata wgryzam się w historię moich przodków. Nie wiem, co to za mundur. Kolej, inna służba? Zdjęcie zrobione w Warszawie (fot. Mieszkowski) w okresie międzywojennym. Tyle wiem.
i
Pozdrawiam i z góry dziękuję. Jan Przedworski
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.