cieciwa Napisano 19 Sierpień 2020 Napisano 19 Sierpień 2020 Czy ktoś z szanownych kolegów posiada jakieś materiały na temat konstrukcji w/w mostów ? Dzięki uprzejmości kolegów z forum modelarskiego mODELARSTWO.INFO udało mi się zidentyfikować dwa takie mosty: - jeden jest nad Kanałem Noteckim koło miejscowości Przedbojowice, (i o nim jest mowa w MLU poświęconym saperom kolejowym) - drugi nad Kanałem Dychowskim. Byłem przy tym moście nad Kanałem Noteckim. Zrobiłem trochę zdjęć, pomierzyłem trochę i powiem szczerze, że im więcej zdjęć i pomiarów tym więcej wątpliwości. Bo o ile wymiary zewnętrzne słupów i krzyżulców się zgadzają to miejsca w jakich przypadają te kwadratowe otwory różnią się położeniem nawet i o 4 cm .... Z drugiej strony ten most wygląda jakby był skręcany "na siłę" i część elementów jest po prostu powyginana. Czy to tak miało być? Kolejne malowania niespecjalnie pozwalają rozróżnić miejsca łączenia trwałego (spawanie) od nietrwałego (skręcanie) w miejscach gdzie nie jest to takie oczywiste. Czy ktoś ma jakieś materiały z okresu kiedy te mosty były używane i pomógł by mi rozwiać moje wątpliwości?
cieciwa Napisano 20 Sierpień 2020 Autor Napisano 20 Sierpień 2020 bodziu000000, Bardzo, bardzo dziękuję za nakierowanie na materiały o budowie mostów. Wyjaśniło mi to sporo wątpliwości. Raz jeszcze bardzo dziękuję !!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.