Skocz do zawartości

Czy warto odnawiać?

Irek350

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich
Mam następujący problem, a mianowicie nie wiem, czy warto odnawiać znalezione (lub kupione) rzeczy.
Dostałem właśnie radiostacje czołgową R-123, jest w stanie ogólnym dobry-, odpryski farby, wytarte napisy, itp.
Nie wiem , czy jak odnowie wszystkie elementy to nie straci na swojej oryginalności?
Tak, jak teraz to mogę powiedzieć że jest to w 100% oryginał.
Wydaje mi się, że dany przedmiot może stracić swoją duszę poprzez odnowienie.
To tak, jakby ktoś mi pokazał hełm w stanie idealnym (odnowiony) i powiedział, że ma już 60 lat i był znaleziony na polu bitwy. Nie wywołało by to tak wielkiego zachwytu, jak ujrzenie hełmu zniszczonego przez czas.
Co o tym sądzicie, może ktoś podzieli się swoimi uwagami i doświadczeniem w tym temacie?

Pozdr.

Jesli uszkodzenia są na tyle poważne, że wraz z upływem czasu postępowałaby dalsza destrukcja (wżery, rdza, pierdoły:) to wydaje mi się, że trzeba to trochę pozabezpieczać. Jeśli nie - tylko odczyścić, niech z daleka widać, że oryginał.
Najgorsze dla mnie jest, jak ktoś np. uzupełnia braki w hełmie uszkodzonym" przez odłamek czy jeszcze lepiej wrogi pocisk. Dewastacja.
PZDR MK

Dla mnie sa 2 rodzaje fantów:

1.Te które pochodzą z wykopu i je zawsze oczyszczam, składam, lekko upiększam", naprawiam.

2. Strychowce, magazynowe- te najlepiej tylko zakonserwować przed korozją itp. i na półkę. Przy takich fantach nie ma co robić.

To jest mój tok myślenia i postępowania :)

Pozdr. KLOKI

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie