bartek02 Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 Temat troszkę zakurzony ale okazał się dla mnie aktualnyCzy ktoś z kolegów mógłby służyć pomocą w postaci podania strony www lub innego źródła z podstawowymi komendami w j. niemieckim do obsługi moździerza GrW 34 Z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 Fire:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek02 Napisano 12 Maj 2009 Share Napisano 12 Maj 2009 Zapomniałem dodać , że chodzi mi o GrW 34 80 mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
revelli Napisano 17 Maj 2009 Share Napisano 17 Maj 2009 W Olsztynie nie było moździerzy 180 i 340mm i rosjanie pewnie ich nie mieli,mieli za to napewno moździerze kal.50,82,120 160i240mm,z tego co wiem to moździerz 240mm był ładowany odtylcowo,miał amunicję wyposażoną w luskę(ciekawostka taka). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Speedy Napisano 20 Maj 2009 Share Napisano 20 Maj 2009 HejCo do ciężkich moździerzy dodam jeszcze, że w czasie II ws Rosjanie mieli także na uzbrojeniu moździerz 280 mm Br-5. Ale był to taki moździerz w rozumieniu pierwszowojennym" czyli gwintowana broń bliższa naszemu pojęciu haubicy. Moździerza 180 mm faktycznie nie było (a w każdym razie nic o takowym nie wiadomo), zapewne przedmówcy chodziło o 160 mm moździerz wz.1943 (był on także ładowany odtylcowo). W tym kalibrze Rosjanie mieli w artylerii polowej tylko jedną broń, armatę S-23 (wz.1955). Były też 180 mm armaty okrętowe, oraz bazujące na nich nadbrzeżne i kolejowe. jeszcze jedna, nieco nietypowa broń, także z połowy lat 50. to Oka i Kondensator - działa atomowe o kalibrze 406 i 420 mm (nie pamiętam które jest które :) sorry). Niekiedy także określano je jako moździerze, z uwagi na gładką lufę i pocisk o stabilizacji brzechwowej, przypominający klasyczną minę" moździerzową. Były ładowane odtylcowo i miały te lufy jednak dosyć długie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 20 Maj 2009 Share Napisano 20 Maj 2009 Radziecki moździerz 160 mm wz. 43, skonstruowany przez prof. I. Tewerowskiego. Od 43 roku używany bojowo w jednostkach artylerii przełamania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bwerk45 Napisano 24 Maj 2009 Share Napisano 24 Maj 2009 Ja takze poszukuję rysunków tech z wymiarami rosyjskiego możdzierza 82mm.Z góry dziękuję loluk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okejos Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 jak masz wolne ok 3000 zł to w buosie kupisz sobie zdekowaną 81 kompletną z noszakami i celownikiem.. i możesz sie wtedy slinic :D lol do woli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bwerk45 Napisano 25 Maj 2009 Share Napisano 25 Maj 2009 Wole popracować nad repliką za 3000koła to się pare zrobi albo może coś innego jeszcze.Pozd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyzant Kampinosu Napisano 16 Czerwiec 2009 Share Napisano 16 Czerwiec 2009 WitamMam pytanie co to za cygarka" zaznaczone przeze mnie na zdjęciu pierwszy raz coś takiego widze, kojarze coś z bronią ppanc ale nie wiem czy dobrze.PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mowglyn Napisano 16 Czerwiec 2009 Share Napisano 16 Czerwiec 2009 Sowieckie 45 mm pociski odłamkowo-burzące... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Partyzant Kampinosu Napisano 17 Czerwiec 2009 Share Napisano 17 Czerwiec 2009 dzięki, a one nie są czasem u dołu do połowy wypełnione MW wraz zapalnikiem dennym a górna połówka jest to lity metal? bo tak mi się kojarzy odłamkowo-burzącyPZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DIGITALMEN Napisano 18 Czerwiec 2009 Share Napisano 18 Czerwiec 2009 Ruskie pociski 45 mm mają budowę tak jak łuska , wypełniony w środku i zapalnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.