Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 years later...
Napisano
W dniu 1.06.2020 o 17:34, formoza58 napisał:

Tak wygląda rząd w kwaterze B 27. Grobów i krzyży jest 27, a pochowanych w przypadku 2 rzędu jest 97. A więc większość grobów jest zbiorowych. Na krzyżach jest jedno nazwisko z np. trzech pochowanych w jednej mogile. Bylem tam dzisiaj i lokalizacji imiennej Pana Pradziadka niestety nie znalazłem ? 

kowalec4.JPG

Wszystko jest na najlepszej drodze, aby nazwisko Pradziadka wyloniło się przy okazji renowacji i wymiany krzyży na tej kwaterze. Stan robot na dzień wczorajszy...

powaz1.JPG

powaz2.JPG

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Napisano (edytowane)

Dane osobowe

nazwisko
Kawalec
imię
Jakub
miejsce zamieszkania
Muchówka
rodzaj służby wojskowej
rezerwa
data śmierci
1939-09-24

Informacje o prześladowaniach

Źródło: 
Archiwum iPN
Materiały OKBZpNP do rejestru miejsc i faktów zbrodni popełnionych przez okupanta hitlerowskiego na ziemiach polskich w l. 1939-1945, woj. krakowskie, pow. Bochnia
IPN Kr 1/1310 t. 2, s. 55
uczestnik walk
Kampania wrześniowa 1939
przyczyny śmierci
poległ
data śmierci
1939-09-24
miejsce śmierci
Warszawa, ul. Wolska
dodatkowe informacje
Zmobilizowany do WP jako rezerwista w sierpniu 1939 r. Pochowany w Warszawie

Edytowane przez MonikaNJ
Napisano

Zwróciłaś może uwagę na tablicę. Tam muszą wypełnić 4-5 osób, więc muszą się streszczać. Ja podałem im prawidłowe nazwisko, imię, przynalezność jako strz. rez. 40 PP i data śmierci.

Napisano

tę informację zamieściłam dla Daniela 299 , może w IPN będą mieli zeznania świadków. Z własnego doświadczenia wiem, że mają bogate materiały.

Napisano

wszyscy zstępni poległego Jakuba Kawalca mogą złożyć wniosek o udostępnienie dokumentów będących w posiadaniu IPN (pierwszy wniosek z podanej wyżej strony).

Napisano
14 minut temu, MonikaNJ napisał:

wszyscy zstępni poległego Jakuba Kawalca mogą złożyć wniosek o udostępnienie dokumentów będących w posiadaniu IPN (pierwszy wniosek z podanej wyżej strony).

Zgadza się. Dokumenty powinny być dostępne dla każdego a nie tylko dla wybranych.

• Tak trzymać 1
  • 4 weeks later...
Napisano

I tak niejako na zakończenie wątku. Zrobiłem już tysiące fotek, ale ta wykonana wczoraj, przydarzyła mi się pierwszy raz. Czy magia świąt, czy im sie wczoraj nudziło?

kawalec3 duchy.JPG