Skocz do zawartości
  • 0

Żeliwna/stalowa kopuła średnicy ok 25cm

bialawy

Pytanie

Napisano

Witam

Lasy odblokowanie to do lasu A tu podczas spaceru pod drzewem leży takie cudo. Ważylo z 10kg. Grubość stali ok 3-4cm. Średnicy ok 25cm. Ma ktoś pojęcie co to mogło być?

Pozdrawiam

20200422_140312.jpg

20200422_140328.jpg

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No i kolego mnie naprowadziłeś... Normalnie ten Josif Stalin mnie prześladuje... wczoraj gąska a dziś kopułka od pierwszego koła gąsiennicy... toż to jakieś przeznaczenie...

Może to być to? Ciekawe jakiej to było średnicy w oryginale bo póki co nie znalazłem takiej info.

Pozdrawiam

Ps. No i jak to było mocowane? Nakręcane?

isu-152_26_of_85.jpg

Napisano

No i emocje trochę opadły ale okazuje się, że nie tylko w ISU 152 (SU 152) taka osłona koła napędowego była stosowana. Także w ciężkich czołgach typu KV-1 lub podobnych. Ale kawał złomu jak znalazł ? Swoją drogą ważył konkretnie: 10-15kg ?

Napisano

W związku z powyższym mam pytanie - czy ktoś może posiada wiedzę czy w danych czołgach (ISu, SU, KV...) ta osłona koła napędowego miała różne średnice czy stosowana była zamiennie ze względu na podobny czy ten sam wymiar koła? Ja tak z ciekawości bo mnie zaczęło to bardziej interesować skoro już się kawałek złomu widziało. No i teraz zaczął się proces dociekania skąd/po co/dlaczego/jak? ;-)

Pozdrawiam z góry dziękując za wszelką pomoc :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie