zwkrz Napisano 25 Luty 2020 Napisano 25 Luty 2020 Witam, Czy ktoś by wiedział co oznacza / oznaczało w IIRP - "odznaczony VM.5, KW., MW., M10" ??? MW - to prawdopodobnie medal wojska "Polska swemu obrońcy", te pierwsze to wiadomo ale tego "M10" nie znam. pozdrawiam, zwkrz
zwkrz Napisano 26 Luty 2020 Autor Napisano 26 Luty 2020 I mam jeszcze pytanie związane z tym zdjęciem ( przepraszam ale to jedyne zachowane zdjęcia tych odznaczeń) Co to mogą być za medale / odznaczenia ??? Krzyżyk z orłem na samej górze pod guzikiem to jest na pewno Odznaka Pamiątkowa I Korpusu a poniżej nie wiem pozdrawiam, zwkrz
Sedco Express Napisano 26 Luty 2020 Napisano 26 Luty 2020 Pod Odznaką Pamiątkową I Korpusu Polskiego w Rosji - NN, a niżej jak sądzę jest to Odznaka Pamiątkowa "Za Kaniów" ("Krzyż Kaniowski").
zwkrz Napisano 26 Luty 2020 Autor Napisano 26 Luty 2020 Dziękuję za odpowiedź. Pradziad walczył tylko w I Korpusie Dowbora, a "Za Kaniów" to jak wyszukałem, dawali odznaczenia z II Korpusu. Więc raczej niemożliwe.
zwkrz Napisano 26 Luty 2020 Autor Napisano 26 Luty 2020 Dziękuję, też by się zgadzało ! Jednostki itp. Po I Korpusie był w 14 (dawniej 1) DP Wlkp. i na froncie L-B. Ale nie znałem tych odznaczeń. Wszystkie przepadły, czytaj sprzedane lub rozkradzione.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.