denar25 Napisano 30 Wrzesień 2019 Napisano 30 Wrzesień 2019 Witam mam pytanie co to za odznaka i co to za orzełki? Z góry dziękuje.
kolo83 Napisano 1 Październik 2019 Napisano 1 Październik 2019 Tutaj trochę więcej w temacie: https://www.forestryofthethirdreich.eu/forestry-headgear
Slajmi130 Napisano 2 Październik 2019 Napisano 2 Październik 2019 extra strona. Dzięki za wyjaśnienie
Slajmi130 Napisano 1 Październik 2019 Napisano 1 Październik 2019 Swasta z czapki służby forstdienst Orły też służby leśnej ale już nie za 3 rzeszy
kolo83 Napisano 1 Październik 2019 Napisano 1 Październik 2019 Kolega powyżej mnie uprzedził. Od siebie dodam tylko, że zarówno orły jak i wpinka pochodzą z czapki służby leśnej ale z lasów prywatnych. Państwowe miały inne insygnia.
Slajmi130 Napisano 1 Październik 2019 Napisano 1 Październik 2019 5 godzin temu, kolo83 napisał: Kolega powyżej mnie uprzedził. Od siebie dodam tylko, że zarówno orły jak i wpinka pochodzą z czapki służby leśnej ale z lasów prywatnych. Państwowe miały inne insygnia. Cześć, sugerujesz że orły bez swasty są ze służby z lasów prywatnych bo nie mają swasty?. Pytam bo na serio nie wiem. Nie przypuszczałem że może być coś takiego w lasach prywatnych jak służba leśna.
kolo83 Napisano 1 Październik 2019 Napisano 1 Październik 2019 Co do lasów prywatnych, to nie chodzi o takie, gdzie ktoś miał hektar lasu. Byli tacy właściciele ziemscy którzy mieli ich pewnie dziesiątki. Tacy zatrudniali swojego leśniczego czy też gajowego. Ciekawe jest to, że wzór ich umundurowania był również uregulowane przez państwo. Co do wpinki ze swastyką to ona właśnie pochodzi z czapki takiego urzędnika z lasów prywatnych bo państwowe służby leśne miały w tym miejscu standardowego adlera w/g wzoru dla urzędników (poczta,kolej itp). Co do orzełków domniemam, że funkcjonowały przed wprowadzeniem tych wpinek.
Pytanie
denar25
Witam mam pytanie co to za odznaka i co to za orzełki?
Z góry dziękuje.
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.