maciekrudecki Napisano 14 Sierpień 2019 Share Napisano 14 Sierpień 2019 Cześć, szukam dokumentacji historycznej dot. fortu w Beniaminowie - najchętniej jak najstarsze zdjęcia, szkice, rysunki. Jestem w trakcie przygotowywania dyplomu mgr, którego tematem jest tenże obiekt. Chciałbym ustalić oryginalny wygląd fortu, sprzed wojennych i powojennych zniszczeń a nie wszystko widać na zdjęciach dostępnych w internecie i znalezionych przeze mnie publikacjach - np nie mam w ogóle informacji nt wyglądu kaponiery szyjowej, kaponier przeciwskarpowych czy tradytorów. Może ktoś z Was wie gdzie tego szukać lub czy w jakimś obiekcie zastosowano bliźniacze rozwiązania? Z góry dziękuję za wszelką pomoc! Poniżej zdjęcie lotnicze z 1944 z National Archives and Records Administration oraz przygotowywany przeze mnie plan fortu z zaznaczeniem obiektów, które obecnie są w ruinie lub nie istnieją, a których kształt chciałbym ustalić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 19 Sierpień 2019 Share Napisano 19 Sierpień 2019 W https://allegro.pl/oferta/stanislaw-alexandrowicz-fortyfikacja-tom-iv-7985020262 jest rysunek "wysadzeniowy" kaponiery szyjowej fortu Dębę. Porównując schematy obu fortów i lata ich budowy, ta w Beniaminowe wyglądała podobnie/tak samo Jeżeli jesteś odpowiednio zdeterminowany, skorzystaj z informacji z przypisu 3. i poszukaj informacji w Moskwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekrudecki Napisano 20 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 20 Sierpień 2019 Dzięki, zwrócę się bezpośrednio do nich, może uda się coś zdobyć W razie czego dam znać tutaj, może kogoś zainteresuje ten temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 21 Sierpień 2019 Share Napisano 21 Sierpień 2019 W "Twierdze i działania wojenne na ziemiach polskich w czasie I wś" są podane dwie sygnatury z zasobu Ruskij Gosudarstviennyj Woenno-Iistoriczeskij Archiv - RGWIA dotyczące planów Beniaminowa. f.349, op.12, d.8061 - ogólnie znany plan Fortu Beniaminów f.349, op.12, d.8234 -. Nie wiem, jednak porównując numery planów zburzeń elementów fortów Zegrze i Dębę (dd.8263,8238,8241,8240) może on dotyczyć poszukiwanych przez Ciebie szczegółów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 21 Sierpień 2019 Share Napisano 21 Sierpień 2019 Doczytałem... f.349, op.12, d.8234 - Generalny plan z pokazaniem wszystkich budowli...Z tekstu wynika, że dotyczy Zegrza, Dębę, Beniaminowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciekrudecki Napisano 22 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 22 Sierpień 2019 Odpowiedź z archiwum: Архив принимает запросы при наличии полного почтового адреса и фамилии- имени на языке страны проживания. Услуги платные, оплатить можно ТОЛЬКО В РУБЛЯХ. Будет составляться договор при наличии документов. ПЕРЕПИСКА ЗАЙМЕТ 3-4 МЕСЯЦА. Подумайте, устраивает Вас это? Zorientuję się czy opłaca mi się czekać 3-4 miesiące na te materiały, z tego co się orientowałem cena za udostępnienie nie jest bardzo wysoka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Penetrator Napisano 22 Sierpień 2019 Share Napisano 22 Sierpień 2019 Autorem powołującym się na ten dokument jest p. Przemysław Boguszewski, kiedyś TPF Warszawa. Może znajdziesz do niego jakiś kontakt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
veetech Napisano 17 Wrzesień 2019 Share Napisano 17 Wrzesień 2019 Kontakt z Przemkiem można złapać przez jego profil na Golden Line. Natomiast w archiwach w Moskwie był on wiele lat temu, od tego czasu sporo się zmieniło w kwestii dostępu przez internet. Daj znać czy ciągniesz temat w archiwach bo też chciałem podobne materiały zdobyć ale dotyczące Dębego, może połączymy siły. Na razie ja dostałem od nich odpowiedź, że archiwum oferuje swoje usługi tylko na obywateli Rosji i byłego ZSRR. Jak zdobyłeś zdjęcia z NARA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.