Skocz do zawartości

DAK 5 - Historia jednego zdjecia /jednoślady/

Młody duchem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ba..tez tak czytałem.. ale po aferze z mundurem Nowozelandczyka ogarnęły mnie watpliwości

Może ktoś pomoże....  nigdy nie interesowało mnie umundurowanie  /chyba że własne na SPR...Inowrocław..:))/

poczekam zatem - może będzie więcej argumentów i szala gdzieś sie przechyli...

Kaz

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

pięknie..:)) spróbuję w klubie jakoś rozwiązać sytuację  zestawów..:)) na razie tylko luźne pomysły, w mojej "kolekcji" mam na to sposób ale tu muszę trochę inaczej...gdyby tu można było dołączać pliki arkuszy kalkulacyjnych...:(((

Kaz

Napisano

kurcze blade....kiedy to wszystko czytać i usystematyzować.. :((( czekam na jakąś bessę w budownictwie...:))) ale na to na razie mała szansa...wcześniej dopadnie mnie wiek emerytalny♿

Napisano

103....alem ślepy....toż to flak... i Sd Ah 52.../czyli dwukółka transportowa/

co do sd ah 1...tak, ten typ ewidentnie miał podcięty front... na części zdjęć bok wygląda jak prostokąt a nie trapez..

a może to to:?

image.png.c0f2df3dda6b921e204fa3c74f6fae36.png

sd ah 32

ta, tu felgi pełne...

Napisano

Ba...zawzięcie kolekcjonuję Twoje linki...na pewno byłem na tej stronie...ale nie dbałem kiedyś o "rejestrację" źródeł..

Ale to był początkowy okres -era chomika:  łykaj wszystko co można..

Potem był okres wstępnej "segregacji" - i to już pochłonęło kupę czasu..

Następnie okazało się, ze każde kolejne zdjęcie /a było ich już pewnie ponad 500/  to czasami żmudne sprawdzanie - czy takie już mam..??

W zasadzie 80% to identyfikacja...:(( na tak piękne historie które tu tworzyłeś nie ma już czasu...i umiejętności

ech..dość płaczu..będe miał satysfakcję że może gdzieś, kiedyś, komuś takie zebranie informacji się przyda

Napisano

Tak, 107 idzie w kosz...to Kreta.Razem z nim dwuosiowy wózek w Afryce..... Teoretycznie faktycznie ten rodzaj wojska potrzebował lekkich środków transportu - i je otrzymał.. Kreta pasuje mi choćby z największej operacji powietrzno-desantowej Niemców....Samo otoczenie to strefa południowa - tu trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć./to jeden z moich problemów przy pozyskiwaniu foto - są bez opisu, bez źródła - zostaje zatem zgaduj-zgadula/.

Strony do których mnie kierujesz są mi znane: natomiast od czasu gdy podajesz tak ciekawe i konkretne informacje i linki mogę stwierdzić jedno: najlepsze "perełki" to nie działy typu: foto, galeria itp.. ale dyskusje o konkretnych jednostkach, miejscach zdarzeniach..Ale tu stoję przed  wyborem: albo ograniczyć zainteresowania do kilku konkretnych tematów albo pozostać przy tym co mnie interesuje.Wybór mam jednak prosty: za dużo czasu i wysiłku włożyłem w to co mam żeby teraz przejść w wąska specjalizację....Dalej będzie mnie cieszyć każdy strzępek informacji /w Twoim wypadku to płachty:)))/ - powolutku je systematyzuję, potwierdzam wątpliwości albo otwieram kosz..:)).i tak ma być dopóki choć jeden bywalec będzie łaskaw coś napisać?

Potem może nastąpi cisza...a ja i tak ugram trochę swojego interesu:)

Przyczepki: jednak skłaniam się powoli do If-8 - to tez było wyposażenie desantowców. Poszukam jeszcze kilku zdjęć, schematów i być może dyskusji /z udziałem mecho-tłumacza:((((/..może coś znajdę

• 3 weeks later...
Napisano

D80 to BMW R12. A wojacy pchają Sacharę czyli BMW R75. Trochę ja zamaskowali jakąś tkaniną naciągniętą na lampę i zbiornik, ale szerokość koła zapasowego, kierownica i sposób mocowania przedniego błotnika zdradzają model motocykla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie