motopele Napisano 9 Lipiec 2019 Napisano 9 Lipiec 2019 Proszę o pomoc w identyfikacji starej monety, prawdopodobnie miedziana, około 23 mm, z jednej strony pojedynczy krzyż z napisami na obwodzie, z drugiej również krzyż o podwójnym zarysie i napisy po obwodzie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2019 Napisano 1 Sierpień 2019 56 minut temu, Barbapapa napisał: Jak dla mnie to wygląda na jednostronnie bitą monetę - może jakiś denar jednostronny (np. Bolesława Chrobrego)? Tylko ta miedź... to która strona jest tą "oficjalną jedną stroną"... czyli - jest dwustronna...
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2019 Napisano 1 Sierpień 2019 czytamy ... gwoli ścisłości - tak dla zrozumienia tekstu pisanego: efektem użycia powyższych narzędzi będzie moneta bita jedno - czy dwustronnie?
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2019 Napisano 1 Sierpień 2019 bo gdyby chodziło o analogiczny przypadek do "bicia jednostronnego" jak tu to w dyskutowanym obiekcie - występują dwie strony o różnej treści - czyli - to nie ten przypadek..
sqr Napisano 1 Sierpień 2019 Napisano 1 Sierpień 2019 Barbapapa, ta moneta jest dwustronna. I nie brnij dalej...
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2019 Napisano 1 Sierpień 2019 Godzinę temu, Barbapapa napisał: mam dwie propozycje: 1. ogólna - Google i hasło "jednostronny denar", 2. cytat i źródło "Denar Princes Polonie był najliczniej bitą monetą Chrobrego. Typ ten znany jest w dwóch odmianach: poprawnej z poprawnym rysunkiem i napisem Princes Polonie jak również w odmianie zbarbaryzowanej (z pomylonymi napisami i podobnym rysunkiem). W odmianie zbarbaryzowanej wyróżniamy monety dwustronne i jednostronne (bite tylko jednym stemplem). Monet dwustronnych i zbarbaryzowanych znanych jest około 30 egzemplarzy i drugie tyle w tej samej odmianie stempla, ale wybite jednostronnie, awers lub rewers." https://pl.wikipedia.org/wiki/Denar_Princes_Polonie skończyłem w tym temacie powyższe w kontekście "domniemanej jednostronności" omawianego obiektu nic nie wniosło... zamykanie oczu przez "kończenie" - hm... --------------------- wracając do obiektu rodzime monety miedziane - to późne rozwiązania forma - przypomina denar krzyżowy - srebrny np: http://www.katalogmonet.pl/Newsy-numizmatyczne/7-Aukcja-WDA-MiM ----------------- jak zwykle: - waga? - czy czasami nie przywieziony z zagranicy? - czy to miedź?
motopele Napisano 3 Sierpień 2019 Autor Napisano 3 Sierpień 2019 Moneta w stu procentach dwustronna, materiał na 99 miedź.. na sto nie przywieziona z zagranicy. Nie wiem czy to coś pomoże, ale w każdym z trzech "pól" krzyża pojedynczego, inny znak, kropka, kółko, "ala gwiazdka", w czwartym zamazane, ewentualnie nic (takie przynajmniej ja mam wrażenie..) napisy łacina, niestety nie potrafię ich rozkminić.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.