Skocz do zawartości

Stara moneta z krzyżami

motopele

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Proszę o pomoc w identyfikacji starej monety, prawdopodobnie miedziana, około 23 mm, z jednej strony pojedynczy krzyż z napisami na obwodzie, z drugiej również krzyż o podwójnym zarysie i napisy po obwodzie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

IMG_20190709_143011.jpg

• 4 weeks later...
Napisano

bo gdyby chodziło o analogiczny przypadek do "bicia jednostronnego"

jak tu

61_0077a.jpg61_0077r.jpg

to w dyskutowanym obiekcie  - występują dwie strony o różnej treści - czyli - to nie ten przypadek..

Napisano

hammeredcoin4.thumb.jpg.e42106f5506407dd7dd02ac9b64d8429.jpg

Godzinę temu, Barbapapa napisał:

mam dwie propozycje:

1. ogólna - Google i hasło "jednostronny denar",

2. cytat i źródło

"Denar Princes Polonie był najliczniej bitą monetą Chrobrego. Typ ten znany jest w dwóch odmianach: poprawnej z poprawnym rysunkiem i napisem Princes Polonie jak również w odmianie zbarbaryzowanej (z pomylonymi napisami i podobnym rysunkiem). W odmianie zbarbaryzowanej wyróżniamy monety dwustronne i jednostronne (bite tylko jednym stemplem). Monet dwustronnych i zbarbaryzowanych znanych jest około 30 egzemplarzy i drugie tyle w tej samej odmianie stempla, ale wybite jednostronnie, awers lub rewers."

https://pl.wikipedia.org/wiki/Denar_Princes_Polonie

skończyłem w tym temacie

powyższe w kontekście "domniemanej jednostronności" omawianego obiektu nic nie wniosło...

zamykanie oczu przez "kończenie" - hm...

---------------------

wracając do obiektu

rodzime monety miedziane - to późne rozwiązania

forma - przypomina denar krzyżowy - srebrny

np: 7wda_2.jpg

http://www.katalogmonet.pl/Newsy-numizmatyczne/7-Aukcja-WDA-MiM

-----------------

jak zwykle:

- waga?

- czy czasami nie przywieziony z zagranicy?

- czy to miedź?

Napisano

Moneta w stu procentach dwustronna, materiał na 99 miedź.. na sto nie przywieziona z zagranicy. Nie wiem czy to coś pomoże, ale w  każdym z trzech "pól" krzyża pojedynczego, inny znak, kropka, kółko, "ala gwiazdka", w czwartym zamazane, ewentualnie nic (takie przynajmniej ja mam wrażenie..) napisy łacina,  niestety nie potrafię ich rozkminić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie