motopele Napisano 9 Lipiec 2019 Share Napisano 9 Lipiec 2019 Proszę o pomoc w identyfikacji starej monety, prawdopodobnie miedziana, około 23 mm, z jednej strony pojedynczy krzyż z napisami na obwodzie, z drugiej również krzyż o podwójnym zarysie i napisy po obwodzie. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motopele Napisano 9 Lipiec 2019 Autor Share Napisano 9 Lipiec 2019 Foto 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 1 Sierpień 2019 Share Napisano 1 Sierpień 2019 Zakon nie ma z tym nic wspólnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2019 Share Napisano 1 Sierpień 2019 56 minut temu, Barbapapa napisał: Jak dla mnie to wygląda na jednostronnie bitą monetę - może jakiś denar jednostronny (np. Bolesława Chrobrego)? Tylko ta miedź... to która strona jest tą "oficjalną jedną stroną"... czyli - jest dwustronna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2019 Share Napisano 1 Sierpień 2019 czytamy ... gwoli ścisłości - tak dla zrozumienia tekstu pisanego: efektem użycia powyższych narzędzi będzie moneta bita jedno - czy dwustronnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2019 Share Napisano 1 Sierpień 2019 bo gdyby chodziło o analogiczny przypadek do "bicia jednostronnego" jak tu to w dyskutowanym obiekcie - występują dwie strony o różnej treści - czyli - to nie ten przypadek.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqr Napisano 1 Sierpień 2019 Share Napisano 1 Sierpień 2019 Barbapapa, ta moneta jest dwustronna. I nie brnij dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 1 Sierpień 2019 Share Napisano 1 Sierpień 2019 Godzinę temu, Barbapapa napisał: mam dwie propozycje: 1. ogólna - Google i hasło "jednostronny denar", 2. cytat i źródło "Denar Princes Polonie był najliczniej bitą monetą Chrobrego. Typ ten znany jest w dwóch odmianach: poprawnej z poprawnym rysunkiem i napisem Princes Polonie jak również w odmianie zbarbaryzowanej (z pomylonymi napisami i podobnym rysunkiem). W odmianie zbarbaryzowanej wyróżniamy monety dwustronne i jednostronne (bite tylko jednym stemplem). Monet dwustronnych i zbarbaryzowanych znanych jest około 30 egzemplarzy i drugie tyle w tej samej odmianie stempla, ale wybite jednostronnie, awers lub rewers." https://pl.wikipedia.org/wiki/Denar_Princes_Polonie skończyłem w tym temacie powyższe w kontekście "domniemanej jednostronności" omawianego obiektu nic nie wniosło... zamykanie oczu przez "kończenie" - hm... --------------------- wracając do obiektu rodzime monety miedziane - to późne rozwiązania forma - przypomina denar krzyżowy - srebrny np: http://www.katalogmonet.pl/Newsy-numizmatyczne/7-Aukcja-WDA-MiM ----------------- jak zwykle: - waga? - czy czasami nie przywieziony z zagranicy? - czy to miedź? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
motopele Napisano 3 Sierpień 2019 Autor Share Napisano 3 Sierpień 2019 Moneta w stu procentach dwustronna, materiał na 99 miedź.. na sto nie przywieziona z zagranicy. Nie wiem czy to coś pomoże, ale w każdym z trzech "pól" krzyża pojedynczego, inny znak, kropka, kółko, "ala gwiazdka", w czwartym zamazane, ewentualnie nic (takie przynajmniej ja mam wrażenie..) napisy łacina, niestety nie potrafię ich rozkminić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.