pancerny4 Napisano 21 Kwiecień 2019 Share Napisano 21 Kwiecień 2019 Witam Właśnie czytałem stary wątek dotyczący tuneli biegnących od cytadeli. Po rozmowie z moim tatą mam coś do dodania co może niektórych z was zainteresować. A wiec w latach ok 1954 gdy mój tata był dzieciakiem wychowującym się na garbarach wyprawy na cytadele w poszukiwaniu broni, amunicji i innych ciekawostek było dość popularnym zajęciem. Mój tata z grupą swoich kolegów (8-10 lat) często bawili się na cytadeli i chodzili po piwnicach na starym mieście. Rozbierali amunicje i bawili się prochem, robili male bombki itp. W tamtych czasach na terenie cytadeli była fosa (zaznaczona na mapce na czerwono) w miejscu zaznaczonym na żółto w tej właśnie fosie stał kiedyś czołg do którego wchodzili i się bawili. Dodatkowo z czołgu tego wycinali twardą gąbkę z siedzeń i robili sobie z niej piłki do palanta. Wzdłuż tej fosy można było wejść do rożnych pomieszczeń i bunkrów. Niestety w latach 60 to wszystko zostało zasypane i wygładzone. W miejscu gdzie jest fioletowa plamka wchodzili do tuneli w których czasem spędzali pół dnia. Wchodzili z latarkami, świeczkami i sznurkiem poszukując karabinów. Z tego co mój tata mówi to większość dzieciaków na jego podwórku i wogule na starym mieście miała jakaś broń. On sam miał tez jeden karabin zabunkrowany na jakimś gruzowisku. W tamtych czasach na cytadeli amunicja na cytadeli była wszędzie, a po tunelach znajdowali cale skrzynie, bagnet, kastety i karabiny bardzo rzadko rónież pistolety. Najdłuższy tunel w jakim był prowadził na drugą stronę warty tak jak zaznaczone na fioletowo okolice Zawady ciężko powiedzieć gdzie dokładnie. Z tego co mój tata pamięta to po wejściu do bunkrów chodzili po tych tunelach które już w miarę znali a jak docierali do jakiś nowych to zaczynali rozwijać sznurek za sobą i tak sznurek za sznurkiem. Jeśli chodzi o ten długi tunel to był to tunel z torami i wózkiem na ktorym sie odpychali jak na hulaj nodze i tak jechali ile się dało aż do miejsca w którym tunel był zasypany. Wyjście z tego tunelu nie było normalnym wyjściem, tylko takim jak z kanału. Najpierw musieli wejść po drabince do góry i unieść okrągłą pokrywę taką jak kanalizacyjną. Podobno wypychali ja w kilka osób i wyszli na powierzchnie na jakiś łąkach w przybliżeniu 400 m od Warty. Z tego co mu mapkę pokazywałem to pewnie Zawady a nie Ostrów Tumski ale pewności nie ma. Dodatkowa mój tata słyszał tez opowieści o jakimś tunelu aż za Maltę na tereny nowego zoo, w którym podobno było mnóstwo obroni. Jak już był starszy w ogólniaku to jego kolega z klasy kiedyś przyniósł na lekcję pociski przeciw lotnicze które tam znalazł i mu się z torby wyturlały aż pod tablicę. Nauczycielka momentalnie ewakuowała szkole i wezwała saperów. Informacje na temat tych tuneli jednak są nie potwierdzone. Z takich opowiecie to może jeszcze tylko dodam ze nie wszystkie historie się kończyły śmiechem. W okolicach garbar w tamtych czasach była rzeźnia w której roiło się od szczurów. Kiedys grupa dzieciaków poszła na cytadele i jeden chłopak zaczasnął sie za żelaznymi drzwiam, dzieciaki probowały to otworzyć ale nie dały rady. Wszyscy poszli do domu ale aż do wieczora nikt nic nie powiedział w obawie przed rodzicami i laniem, a jak już się wydało i dorośli poszli na poszukiwania to znaleźli małego zagryzionego przez szczury. Tak się bawiły dzieciaki w tamtych czasach, nieustraszone ośmiolatki. Dobra to na tyle. Mam nadzieje ze wam się ta mała opowiastka spodobała i któż wie może nawet wejście do tego kanału nadal istnieje. Według mnie prawdopodobieństwo jest spore, bo komu by się chciało zasypywać właz kanalizacyjny. Jak będę w poznaniu to się tam wybiorę na spacer. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabi34 Napisano 29 Sierpień 2019 Share Napisano 29 Sierpień 2019 Świetne historie. Znam kilka podobnych tylko z Mazur, skąd pochodziła moja babcia. Podejrzewam, że dzięki dzieciakom z tamtych czasów teraz trochę trudniej o niespodzianki w postaci niewypałów :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
les05 Napisano 30 Sierpień 2019 Share Napisano 30 Sierpień 2019 A StuG-i i armaty z fosy odkopali, czy nadal wzbogacają ziemie w żelazo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bunkrowiec335 Napisano 4 Sierpień 2020 Share Napisano 4 Sierpień 2020 Witam Udało się znaleźć ten właz? Lub macie jakieś inne informacje o tunelach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.