reyer8 Napisano 9 Luty 2019 Napisano 9 Luty 2019 Witam prosze o identyfikacje mi to wyglada na stary hełm starżacki, niemcy?przełom 18 i 19 wieku?
Erih Napisano 14 Luty 2019 Napisano 14 Luty 2019 Mnie to wygląda na hełm "legionisty" ze straży grobu Jezusa.Czyli stylizowany na rzymski (tak z grubsza).
Erih Napisano 17 Marzec 2019 Napisano 17 Marzec 2019 W dniu 15.03.2019 o 10:24, reyer8 napisał: podbijam, moze ktos co wie? helm ze starzy grobu chrystusa....no kazdy moze tam cos widziec innego, tylko skad ty wiesz jakie helmy mieli przy grobie chrystusa o ile wogole jakies mieli bo i po co? chyab z filmow wywnioskowales; a po kolejne jesli poszukac w necie to tekie chelmy filmowe i z obrazow maja zupelnie inny ksztalt,, np gdzie wyciecie nad uszami?wiec watpie zeby ten helm mial cos wspolnego z religia. natomiast duzo bylo helmow starzackich regionalnych, wyprodukowanych na potrzeby strazakow z jakiegos rejony lub miejscowosci czasmi nawet w kilku sztukach, obecnie posiadam jeszcze dwa inne strazackie francuskie robione na zamowienie,czesto nie uzywane przy gaszenieu pozaru ale bardziej jakos paradne do umundurowania wyjsciowego,ale ten ponoc jest z rejonow obecnych niemeic lub alzacji, chociaz alzackie byly oglnie inne,,,wiec zostawmy legionistow i jesusa w spokoju i moze ktos posada jakas wiedze na temat takich helmow? Jak się widzi dekorację kościelną w jedną, drugą, trzydziestą wielkanoc, bo o takich "legionistów" mi chodzi, to skojarzenie dla mnie dosyć oczywiste. Tacy "legioniści" to z resztą często strażacy-ochotnicy. Czasami stroje mają wręcz służbowe, czasami samorobne. Ale upierał się nie będę - to tylko moje zdanie.
reyer8 Napisano 15 Marzec 2019 Autor Napisano 15 Marzec 2019 podbijam, moze ktos co wie? helm ze starzy grobu chrystusa....no kazdy moze tam cos widziec innego, tylko skad ty wiesz jakie helmy mieli przy grobie chrystusa o ile wogole jakies mieli bo i po co? chyab z filmow wywnioskowales; a po kolejne jesli poszukac w necie to tekie chelmy filmowe i z obrazow maja zupelnie inny ksztalt,, np gdzie wyciecie nad uszami?wiec watpie zeby ten helm mial cos wspolnego z religia. natomiast duzo bylo helmow starzackich regionalnych, wyprodukowanych na potrzeby strazakow z jakiegos rejony lub miejscowosci czasmi nawet w kilku sztukach, obecnie posiadam jeszcze dwa inne strazackie francuskie robione na zamowienie,czesto nie uzywane przy gaszenieu pozaru ale bardziej jakos paradne do umundurowania wyjsciowego,ale ten ponoc jest z rejonow obecnych niemeic lub alzacji, chociaz alzackie byly oglnie inne,,,wiec zostawmy legionistow i jesusa w spokoju i moze ktos posada jakas wiedze na temat takich helmow?
reyer8 Napisano 15 Marzec 2019 Autor Napisano 15 Marzec 2019 przepraszam z literowki, problemy z klawiatura...
reyer8 Napisano 2 Kwiecień 2019 Autor Napisano 2 Kwiecień 2019 zam ta francuska storne a helmy z tej strony praktycznie kazdy z moedli miale w swoich rekach, jednak ten ktory podalem do weryfikacji rozni sie wieloma detalami.....a czy ktos stal w nim nad jakims grobem.....no coz w czapce uszatce tez mozna stac w kazdym miejscu....
ppp.p Napisano 16 Marzec 2019 Napisano 16 Marzec 2019 Przypomina francuski strażacki po delikatnym tuningu http://msgrenot.free.fr/pompiers avant 1885.htm Piotrek
reyer8 Napisano 14 Luty 2019 Autor Napisano 14 Luty 2019 to czerwone to rdza,hełm jest stalowy,rant miedziany, a te "złote"wstawki i ten "krzyż"na czubku jest jakby z jakiejs tektury, moze ktos cos kojarzy? ten "krzyż"na górze wyglad jak przy pruskich pikielhauba,ktos mi sugerował ze to hełm starżacki ale moze ktos ma jakis link?
Pytanie
reyer8
Witam
prosze o identyfikacje
mi to wyglada na stary hełm starżacki, niemcy?przełom 18 i 19 wieku?
9 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.