edison Napisano 4 Styczeń 2019 Autor Napisano 4 Styczeń 2019 Witam, tabliczka pochodzi z firmy, którą wybudowali niemcy w czasie okupacji. Do lat 50 istniał tam napęd parowy. Domyślnie tabliczka pochodzi z jakiegoś elementu tego napędu. Proszę o identyfikację.
zygamun Napisano 4 Styczeń 2019 Napisano 4 Styczeń 2019 Tabliczka pochodzi z kotła parowego ww. firmy. Wybite są cyfry dopuszczalnego ciśnienia tj 12 atm. W moim dawnym zakładzie też były kotły parowe tej firmy i o takim dopuszczalnym ciśnieniu. 1911 to rok produkcji.
edison Napisano 5 Styczeń 2019 Autor Napisano 5 Styczeń 2019 Panowie, dziękuję za odpowiedzi. Niestety żadna nie jest trafiona. Spróbuję sprecyzować, co wiem na temat tej firmy. Mam nadzieję, że podane dodatkowe informacje ułatwią identyfikację:Zamontowany w tej firmie lokomobilny kocioł parowy został pocięty na złom w 2003 roku. Zamieszczam foto z tablicą znamionową. Napęd parowy został zamieniony na elektryczny w latach 50-ych. Nie mam pojęcia, jak wyglądał ten silnik parowy. Wiem tylko, że napędzał transmisję i prawdopodobnie generator prądu, bo istniała oświetleniowa instalacja elektryczna wykonana w czasie niemieckiej okupacji. Spekuluję, że tabliczka pochodzi z silnika parowego (zamontowanego oddzielnie z kotłem), generatora prądu, zaworu bezpieczeństwa lub zbiornika ciśnieniowego.
Pytanie
edison
Witam, tabliczka pochodzi z firmy, którą wybudowali niemcy w czasie okupacji. Do lat 50 istniał tam napęd parowy. Domyślnie tabliczka pochodzi z jakiegoś elementu tego napędu. Proszę o identyfikację.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.