Skocz do zawartości
  • 0

Stary tasak, nóż

LesnyLudz

Pytanie

Napisano

Dzień dobry,
proszę o identyfikację tego noża.
Przedmiot znajomego (prawdopodobnie jego dziadka), był brudny i zardzewiały. Element kolekcji należącej do nieżyjącego krewnego, brat czy kuzyn tegoż dziadka. Prawdopodobnie z województwa śląskiego, brany przez właściciela za Michałka" ale mi do niego nie pasuje, inna rękojeść,inne nity. Bez sygnatur, druga strona płaska bez szlifów.

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry,
proszę o identyfikację tego noża.
Przedmiot znajomego (prawdopodobnie jego dziadka), był brudny i zardzewiały. Element kolekcji należącej do nieżyjącego krewnego, brat czy kuzyn tegoż dziadka. Prawdopodobnie z województwa śląskiego, brany przez właściciela za Michałka" ale mi do niego nie pasuje, inna rękojeść,inne nity. Bez sygnatur, druga strona płaska bez szlifów.

Napisano
na nity i okładziny nie ma co patrzeć ,bo nie są oryginalne ,sam tasak mocno skrócony i zwężony ,Michałek miał wklęsłe zbrocze
Napisano
Kolego daj jeszcze foto rewersu i głowicy rękojeści. Naradzie przypomina samoróbkę w stylu masywnego noża do listów. Nity na rękojeści wyglądają na ozdobne a nie użytkowe. Pozdrawiam.
Napisano

Zdjęcia wedle życzenia,
kolega torba5 słusznie zauważa - wygląda na skrócony o czym może świadczyć niedopracowany czubek, nienaturalnie gruby. Czy zwężony, być może ale raczej dawno o czym świadczą równomierne wżery na krawędzi tnącej i grzbiecie. Obecnie jest długości przedramienia. Wpadł w moje łapska na drodze wymiany za część komputera z lat 80 ze wspomnianym znajomym generalnie mi zbędną, acz jestem ciekaw czy zamieniłem siekierkę na kijek.

Napisano
Dzięki za odpowiedź Cyrograf, czyli jeden grat za innego grata :) Choć ten po kolejnym doczyszczeniu znajdzie miejsce na półce obok starego stolika z Singera, drewnianych mis i innych tego typu bambetli. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie