formoza58 Napisano 29 Lipiec 2020 Napisano 29 Lipiec 2020 Pułk walczył wg. znanego szlaku wojennego, a Dziadek mógł się zaciągnąć jako ochotnik , niejako niezależnie , w punkcie werbunkowym w Warszawie. Tam zakwalifikowano go do kawalerii, potem szkolenie , następnie szwadron marszowy czyli uzupełnienie pułku walczącego na froncie. Czasem taka " marszówka" goniła pułk tygodniami... Popatrzę u Gogana odnośnie tego szwadronu PSZ.
Maith Napisano 3 Sierpień 2020 Napisano 3 Sierpień 2020 Witam! Jeżeli można, podepnę się pod wątek mundurów. Wygrzebałem ostatnio kilka zagadkowych zdjęć z albumów rodzinnych. Czy byłby ktoś w stanie zidentyfikować, jakie to mundury? Czy to będzie może KOP? Pozdrawiam, Michał.
Miszka 54 Napisano 27 Kwiecień 2021 Napisano 27 Kwiecień 2021 Witam mam prośbę nie mogę zidentyfikować munduru dziadka wiem tylko,że na odwrocie napisano chorąży ochotnik wojska polskiego przeciwko inwazjii bolszewickiej 1920
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.