pawel.moc Napisano 16 Wrzesień 2018 Autor Napisano 16 Wrzesień 2018 WitamChcialbym dowiedziec sie co to za kamien i do czego mogl byc wykorzystywany w grodzisku obronnym.
pawel.moc Napisano 18 Wrzesień 2018 Autor Napisano 18 Wrzesień 2018 Temat już nieaktualny. Po dwudniowym wyjaśnianiu tematu w WKZ udało mi się ustalić dwie rzeczy. 1. Jest pewien bałgan odnośnie dokumentacji.2. Pozostałości średniowiecznych budowli, które wcześniej zinterpretowałem jako gród obronny z ok IX wieku, okazał się być, nie wpisanym do rejestru zabytków (podejrzewam że przez jakiś błąd) zamkiem rycerskim.Po takim obrocie sprawy, wyjaśnienie dużej liczby czerwonych kamieni można wytłumaczyć na logikę, więc dziękuje za pomoc w tym wątku, pozdrawiam
ManyFace Napisano 18 Wrzesień 2018 Napisano 18 Wrzesień 2018 Ja od początku obstawiałem, że to morena. Według mnie jest logiczniejsza niż zamek. Poczytaj trochę to może zmienisz zdanie. Pzdr
pawel.moc Napisano 19 Wrzesień 2018 Autor Napisano 19 Wrzesień 2018 Okreslenia zamek" uzyli w wukz" z tego co na szybko ustalilem calosc wygladala jak na zalaczonym obrazku. Problem polega na tym ze obiekt jest im znany ale z jakiegos powodu nie jest wpisany jako obiekt archeologiczny.
ManyFace Napisano 17 Wrzesień 2018 Napisano 17 Wrzesień 2018 A czy ten gród w ogóle został zidentyfikowany przez archeologów jako gród/grodzisko czy to po prostu Twoja interpretacja napotkanych w terenie, podobnie wyglądających kształtów?Jakie województwo?
pawel.moc Napisano 16 Wrzesień 2018 Autor Napisano 16 Wrzesień 2018 WitamChcialbym dowiedziec sie co to za kamien i do czego mogl byc wykorzystywany w grodzisku obronnym.
ManyFace Napisano 16 Wrzesień 2018 Napisano 16 Wrzesień 2018 Zdjęcie na więcej nie pozwala więc strzelam:granit z różowymi skaleniami.A wykorzystywany mógł być chociażby do wbijania pali obronnych w grodzisku obronnym albo zwyczajnie do obrony. =)
Pytanie
pawel.moc
Witam
Chcialbym dowiedziec sie co to za kamien i do czego mogl byc wykorzystywany w grodzisku obronnym.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.