Skocz do zawartości
  • 0

Szpica

snajper94

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
a wiesz dlacego trzpien jest okragly i zakonczony gwintem?nie zeby ja w belgii skracac,bo nie bylo takiej potrzeby ale po to ze glownia jak zostala wykuta to latwiej bylo pozniej tokuc okragy trzpien i go nagwintowac, bo duzo modeli mialo nakrecana glowke do gory rekojesci. nawet ten sam model szpady dla tego samego radzaju wojsk posiadal kilka odmian, wzaleznosci od wytworcy i od fantazji oficera ktory ja zamawial.bywalo ze taka sama szpada miala glowke zakuwana a taka sama z innej manufaktury glowke zakrecana na trzpieniu.a domian takiej glownii byly dziesiatki.jak by taka szeroka glownia sluzyla do szermierki to przy trafieniu z pechowca zsoatl by szaszlyk.zreszta wg mnie to typowa glownia oficerska;montowana w wielu wariantach szpad.mogl bym podeslac dziesiatki zdjec z szpadam pojedynkowymi ale nie widze potrzeby zeby zasmiecac forum.a terora ze w niej byl kabel to juz wogole ma sie nijak do glownii z 19 wieku.nawet samo wykonanie trzpienia wskazuje na 19 wiek .szpady elektroniczne sa inaczej wykonane.aha i jeszcze cos.trzpien jest okragly bo wiekszosc rekojesci byla metalowa,mosiezna i latwiej wytoczyc lub wydrazyc w niej orkagly otwor niz kwadartowy;oczywiscie byly tak samo drewniane rekojesci oplatane drucikiem,ale w nich rowniez latwiej wydrazyc okragly otwor.szpady napoleonskie mialy kwadratowe rekojesci glownie z hebanu i jak bys taka rekojesc rozlupal to rozleci sie na 2 czesci i w srodku ma wydrazone miesjce na kwadratowy trzpien.bo wydrazenie z jednym kawalu hebanu kwadratowego otworu bylo skomplikowane.Mowisz ze to glownia pojedynkowa a ja ze ze szpady oficeskiej.mogl by ci podac tez strone gdzie bys zobaczyl czesci bialej bronii w tym dziesiatki szpad jakie mialem i byc zobaczyl do czego byly montowane i jakie byly odmiany wojskowych i pojedynkowych , tylko po co skoro wszystko co ja tutaj napisze jest zaraz podwazane.kiedsy na tym formu podeslalem zdjecia polsiej szabli34 i zaraz odezwali sie sepce ze kopia polana kwacem;obecnie szabla jest u jednego z wiekszych kolekcjonerow tych szabli w polsce.mysle ze temat tej glownii mozna zkonczyc i nie ma co wiecej ,jej wlascicielowi ,robic wody z mozgu.dobrzez ze chociaz sie ze mna zgodziles ze jest skrocona i francuska a reszta ... no coz sa rozne poglady...Pozdrawiam
Napisano
Ułamany bądź skrócony floret do szermierki na zawody..

Po drugiej stronie klingi,w tym owku" winien iść przewód do wierzchołka klingi gdzie był zamontowany elektryczny łoczek" w celu wskazań trafień:)
Napisano
Z takimi rowkami tez sa ale nie mam pod reka,tak tak sa stare wojskowe francuskie i nie wchodza tam przewody.
Wg mnie to nie jest nic zwiazane z szermierka i jakimis przewodami. Nie spotkalem sie z tak krotka glownia do szermierki i z taka szerokoscia glownii,widzialem glownie z przewodami ale calkiem inne;to tylko moja opinie i nikogo nie bede przekonywal.Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie