Skocz do zawartości
  • 0

Szpica

snajper94

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Twoje głownie są masywniejsze, trzpień nie mają okrągły. Ta do identyfikacji ma charakterystycznie wygięty trzpień pod uchwyt francuzki i jest on okrągły do ewentualnego skrócenia pod belgijski. Jest krótka bo była złamana. Tak delikatne głownie występują jedynie w broni sportowej, bądź pojedynkowej (do pierwszej krwi), z której ta się wywodzi.
Wojtek
Napisano
mialem w rekach setki glownii i bailej bronii i takie same glownie mialem zamontowane w wielu szpadach wojskowych francuskiech z 19wieku.szpady pojedynkowe maja wezsze glownie,ta do identyfikacji jest za szeroka na pojedynkowa,a to ze francuska to oczywiscie napisalem na poczatku.wg mnie szukacie w niej na sile glowni do pojedynku lub floretu.jesli znajde u siebie to podesle wam zdjecia jak taka sama glownia byla zamontowana w szpadzie oficerskiej a nie pojedynkowaej,i to ze ta jest zlamana lub skrocona to tez napisalem. chcialem tylko pomoc ale skoro wiecie lepeij to nie bede was wyprowadzal z błedu.niech wam bedzie ze do pojedynku floretu i brakuje kalba elektrycznego (w XIX wieku) :) Pozdrawiam
Napisano
i jeszcze cos, ta glownia wcale nie jest taka delikatna, a przy wielu szpadach oficerskich wystepowaly nawet delikatniejsze glownie, i jeszze cos w !( wieku wiekszosc szpad francuskich nie rózniła sie rekojescia do belgijskich , wiec nie wiem po co milei by skracac z francuskiej do belgijskiej(belgijskie tez mialem),zapomniales ze wieksozsc rajow miala biala bron na wzór francuskiej lub niemeickiej a belgia akorat miala w wiekszosci te same wizualnie szpady i szable co francja, zawet wymiar czesto pasowaly.ale to tylko moje zdanie,oczywiscie niekogo nie bede przekonywal.podeslij chociaz 1 zdjecie takiej glowni zamontowanej z szpadzie sportowaj, florecie lub pojedynkowej.szpaty takie byly albo o przekroju kwadratu albo podobne ale bardzoej cieniutkie i edlikatne a nie takie szerokie jak ta do identyfikacji.
Napisano
podesle jak znajde chwilke albo jesli jeszcze mam u siebie to podesle zdjecia mojej glownii,, to na floret jest za krótkie,wiec napewno jest złamane lub skrócone(słabe zdjęcia) i nie ta forma ale podesle zdjęcia..
Napisano

nie szukałem w necie tylko podsyłam moje głownie i szpade takie wziete na szybko i tak jak pisałem odmian różniących sie detalami jest całe mnustwo,,począwszy od długości ,szerokości ,wypukłosci grzbiety na głowni itp itd.
głownia nr 1

Napisano

głownia nr3 ,nie typowa bo mocno zwężana,dle też wojskowa,oficerska,góra głowni tak samo wyglada jak pozostałe,ten sam typ ogólnie,,,, odmian była masa, we francji jak i w wielu innych armiach, do 1 wojny nie trzymano sie specyfikacji i wytworcow bylo tez wielu, zreszta co wam będe tłumaczył , każdyz z was dobrze o tym wie, dlatego tyle odmian tego wszytskiego było..

Napisano

wspomniana przez was głownia do szpady szermierki czy floretu jak kto woli.głownia z okresu XIX wieku, w przekroju kwadrat, oczywiscie bez kabli i elektroniki :)) głownia nr 4"

Napisano

no i teraz mój błąd bo wczesniej piaslem ze te głownie montowali w drugiej połowie XIX wieku,,ale mam u siebie szpade z taką głownie model jakos 1816r, wiec już troche wczsniej sie pojawiły ale napewno po 1815 czyli epoce napoleona..za napoleonoa napewno ich nie było..głownie te funkcjonoway peze kilkadziesiat lat i były montowane równolegle z innymi modelami i odmianami,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie