LukiWyspa Napisano 6 Lipiec 2018 Autor Napisano 6 Lipiec 2018 Witam. Znalazłem kiedyś taką blaszkę i zastanawia mnie co to mogło być i z jakiego okresu pochodzi. Leżała sobie w ziemi z wykopów z Gdańska. Najlepsze że znaleziona bez wykrywacza 😁
LukiWyspa Napisano 6 Lipiec 2018 Autor Napisano 6 Lipiec 2018 Witam. Znalazłem kiedyś taką blaszkę i zastanawia mnie co to mogło być i z jakiego okresu pochodzi. Leżała sobie w ziemi z wykopów z Gdańska. Najlepsze że znaleziona bez wykrywacza 😁
camp21 Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 Widziałem takie identyczne aniołki na grobach niemieckich dzieci, cmentarz oczywiście przedwojenny.
LukiWyspa Napisano 6 Lipiec 2018 Autor Napisano 6 Lipiec 2018 Dzięki za info. Ciekawe że nie ma żadnych informacji na temat jakiegoś cmentarza w centrum. Musze na starych mapach poszukać bo ciekawi mnie jak ona sie tam znalazła.
LukiWyspa Napisano 12 Lipiec 2018 Autor Napisano 12 Lipiec 2018 To jest jeden odlew trochę nierówny ale jest 😂 szukałem cmentarzy to najbliższy po 1800 roku jest z 2-3 km od mniejwięcej tego miejsca skąd mogła przyjechać. Co do putto to znalazłem coś podobnego lecz niby z włoch i to jakaś współczesna kopia. Ale zauważyłem że w baroku aniołami przyozdabiano kolumny, futryny, jakieś słupy takimi aniołkami tyle że bardziej figurkami ale kto wie co ludzie mieli w tamtych czasach za pomysły. Może ktoś sobie sam zrobił i nad drzwiami powiesił. Jeszcze się okaże że to zabytek ale nie mam nic przeciwko aby znalazł się w muzeum 😀
camp21 Napisano 7 Lipiec 2018 Napisano 7 Lipiec 2018 Równie dobrze, podczas likwidacji cmentarza obotnik" wziął sobie na pamiątkę i później zgubił.Niekoniecznie cmentarz musiał być tam gdzie myślisz, mógł być dziesiątki kilometrów dalej.Poszukaj w sieci, pewnie coś znajdziesz na temat nagrobków niemieckich i polskich, bo i nasze miały podobne przyozdobienia.
LukiWyspa Napisano 7 Lipiec 2018 Autor Napisano 7 Lipiec 2018 Poszukam dzięki za info jak dowiem się coś ciekawego to podziele sie informacją. Pozdro
Pytanie
LukiWyspa
Witam. Znalazłem kiedyś taką blaszkę i zastanawia mnie co to mogło być i z jakiego okresu pochodzi. Leżała sobie w ziemi z wykopów z Gdańska. Najlepsze że znaleziona bez wykrywacza 😁
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.