Skocz do zawartości
  • 0

Ołowiane zwitki

prizni88

Pytanie

Napisano

Ostatnio na łące wychodzi mi sporo takich kawałków olowianych... niektore zwinięte inne nie...wyjątkowo dzisiaj wyszła ta gwiazdka coś Ala GUZIK.ale dziwne bo z ołowiu strasznie miękki...w jednym z tych zwitkow znalazłem coś jak by owinięty sznurek... większość jest zwinięte czasem nue.. jakieś pomysły? Heh ołów sobie chyba na ryby zostawię:)

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ten zębaty krążek to zabawka dziecięca około XIXw. Przez dziurki przewlekało się nici i za pomocą tych nici wprawiało się to w ruch obrotowy. Natomiast blaszki ołowiane miały tak wiele zastosowań że nie ma możliwości jednoznacznie tego określić.
Napisano
Ja będąc szczeniakiem klepałem kawałek ołowianego płaszcza kabla i zawijałem taki ciężarek na żyłce prymitywnej wędki z kija.Myślę że taki pomysł może mieć tyle lat co metaliczny ołów w rękach homo sapiens.Skałka w broni skałkowej była zawijana w ołów aby się trzymała w jarzmie.Ołowianymi plastrami łatano garnki także ceramiczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie