leonard17 Napisano 28 Marzec 2018 Autor Napisano 28 Marzec 2018 Średnica jak boratynka ale dwa razy grubsza i dwa razy cięższa , myślałem ze dwie sklejone razem ale na to nie wygląda, stan kiepski ale może komuś uda się rozszyfrować zagadkę. Materiał raczej miedz lub stopy miedzi bez dodatku srebra .Dziękuję.
leonard17 Napisano 28 Marzec 2018 Autor Napisano 28 Marzec 2018 chociaż z jednej strony wygląda na składaka" a jeżeli tak jest to nie do rozklejenia, być może to też ślad po stemplu-matrycy
armando86 Napisano 29 Marzec 2018 Napisano 29 Marzec 2018 Mogły to być dwie zakupione boratynki dlatego wygląda na składak" sqr ma rację na zdjęciu jest widoczny szeląg litewski Jana Kazimierza czyli tzw.boratynka bądź jej fals na pewno to nie jest ani rzymek ani stempel.pozdrawiam
armando86 Napisano 29 Marzec 2018 Napisano 29 Marzec 2018 Zlepione przepraszam za błąd tel.płata figle
leonard17 Napisano 29 Marzec 2018 Autor Napisano 29 Marzec 2018 Nie jestem do końca pewien czy to zlepek chociaż by dlatego że jak widać jedna moneta jest cieńsza a druga grubsza i tylko z jednej strony widać jak gdyby podział ,z drugiej strony rant wygląda na jednolity, co do tego że jest to boratynka chyba już wyjaśnione.
leonard17 Napisano 29 Marzec 2018 Autor Napisano 29 Marzec 2018 z ciekawości zważę monetę wagą jubilerską i dokładnie zmierzę średnicę, i porównam te parametry z tradycyjną boratynką których mam około setki
sqr Napisano 29 Marzec 2018 Napisano 29 Marzec 2018 Jest to fals, a były one klepane przez nie zawsze wprawnych falszerzy. Czasem trafiają się egzemplarze mniejsze, większe, cienkie i takie grubaski jak ten,o cudacznych legendach nie wspomnę. Ważenie nic konkretnego nie wniesie,poza zobrazowaniem rozbieżności w porównaniu do oryginałów, które też nie zawsze miały jednakową wagę.
armando86 Napisano 30 Marzec 2018 Napisano 30 Marzec 2018 Dokładnie kiedyś trafiła mi się boratynka grubości prawie 0.5 cm a więc ważenie kolego nic Ci nie da
leonard17 Napisano 30 Marzec 2018 Autor Napisano 30 Marzec 2018 dziękuję Panowie za interesujące i bogate w wiedzę wypowiedzi
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.