Pit111 Napisano 17 Grudzień 2017 Autor Napisano 17 Grudzień 2017 Mam pytanie jak w/w i jaki to może być wiek ?
Korabkow Napisano 18 Grudzień 2017 Napisano 18 Grudzień 2017 Jedno mogę napisać, na pewno nie jest to guzik kontuszowy.
Pit111 Napisano 18 Grudzień 2017 Autor Napisano 18 Grudzień 2017 Wiem chodziło mi o guzik liberyjny nie kontuszowy.
altpreuss Napisano 18 Grudzień 2017 Napisano 18 Grudzień 2017 Ani liberyjny. W otoku masz krój liter typowy dla średniowiecza. Jest to pieczęć. Tylko czy to w skrócie gmerk rzemieślniczy - podkowa czy związana z szeroko rozumianym duchowieństwem- symbol krzyża i omegi.http://petschaften-archiv.de/?page_id=159
karpik Napisano 18 Grudzień 2017 Napisano 18 Grudzień 2017 A ja myślę, że to nie pieczęć a właśnie stary guzik liberyjny. Choćby po budowie. altpreuss- zauważ, że w linku, który sam wrzuciłeś, iskie" tłoki nigdy nie mają uszka po środku. Wynikało to za pewne ze sposobu mocowania go do człowieku:) One wisiały przeważnie na rzemieniu, na szyi. Umieszczenie uszka poza osią powodowało, że się ozpłaszczał" na klacie i nie uwierał.
altpreuss Napisano 18 Grudzień 2017 Napisano 18 Grudzień 2017 Szanuję wypowiedz ,ale się całkowicie nie zgodzę.1- nie było guzików liberyjnych z napisami w otoku2 nie było guzików liberyjnych w ogóle w średniowieczu3 guziki produkowane były formą odlewu i 99% widoczne są ślady tzw. szwu4- w podanym linku jednak jedna ma otwór powiedzmy na srodku5- trzymacz mógł być inny, ulec złamaniu a otwór wtórny na tym co pozostało
Pit111 Napisano 18 Grudzień 2017 Autor Napisano 18 Grudzień 2017 Dziękuję bardzo za ciekawą dyskusję i podpowiedzi , osobiście skłaniam się raczej do zdania kolegi altpreuss że jest to pieczęć , musi mieć swoje lata bo mam wrażenie że ołów z której ją wykonano jest bardzo kruchy, druga sprawa to bardziej przypomina mi jakiś herb szlachecki podkowa zwieńczona krzyżem a w środku strzała skierowana grotem w dół.
Pit111 Napisano 18 Grudzień 2017 Autor Napisano 18 Grudzień 2017 http://genealogia.grocholski.pl/gd/herb.php?id=0037
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.