Skocz do zawartości

Guzik kontuszowy czy pieczęć herbowa ?

Pit111

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ani liberyjny. W otoku masz krój liter typowy dla średniowiecza. Jest to pieczęć. Tylko czy to w skrócie gmerk rzemieślniczy - podkowa czy związana z szeroko rozumianym duchowieństwem- symbol krzyża i omegi.
http://petschaften-archiv.de/?page_id=159
Napisano
A ja myślę, że to nie pieczęć a właśnie stary guzik liberyjny. Choćby po budowie.
altpreuss- zauważ, że w linku, który sam wrzuciłeś, iskie" tłoki nigdy nie mają uszka po środku. Wynikało to za pewne ze sposobu mocowania go do człowieku:) One wisiały przeważnie na rzemieniu, na szyi. Umieszczenie uszka poza osią powodowało, że się ozpłaszczał" na klacie i nie uwierał.
Napisano
Szanuję wypowiedz ,ale się całkowicie nie zgodzę.
1- nie było guzików liberyjnych z napisami w otoku
2 nie było guzików liberyjnych w ogóle w średniowieczu
3 guziki produkowane były formą odlewu i 99% widoczne są ślady tzw. szwu
4- w podanym linku jednak jedna ma otwór powiedzmy na srodku
5- trzymacz mógł być inny, ulec złamaniu a otwór wtórny na tym co pozostało
Napisano
Dziękuję bardzo za ciekawą dyskusję i podpowiedzi , osobiście skłaniam się raczej do zdania kolegi altpreuss że jest to pieczęć , musi mieć swoje lata bo mam wrażenie że ołów z której ją wykonano jest bardzo kruchy, druga sprawa to bardziej przypomina mi jakiś herb szlachecki podkowa zwieńczona krzyżem a w środku strzała skierowana grotem w dół.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie