april_86 Napisano 13 Listopad 2017 Autor Napisano 13 Listopad 2017 Ktoś może powiedzieć coś więcej? w okolicy znajdowałem już wcześniej przęśliki średniowieczne
dashunt Napisano 13 Listopad 2017 Napisano 13 Listopad 2017 Ja gdy znajduje coś takiego, tyle, że nie ze srebra to stwierdzam, że to z guzika;)
april_86 Napisano 14 Listopad 2017 Autor Napisano 14 Listopad 2017 to nie jest guzik, wytłoczone nierównomiernie, brak jakichkolwiek śladów po uszku
april_86 Napisano 14 Listopad 2017 Autor Napisano 14 Listopad 2017 I nie jest to też cynk, nie ma skaz cynkowych tylko czarną patynę srebrną. Nie chcę tego czyścić ale czuję że po płynie do czyszczenia srebra świeciłoby się jak psu jaja
butchcassiddy Napisano 2 Grudzień 2017 Napisano 2 Grudzień 2017 Oczywiście, że jest to guzik czy raczej część guzika dwuwarstwowego. Nie ma uszka ani śladów po nim ponieważ ono przymocowane było do tylnej części guzika. A część ta, jako niewidoczna, wykonana była z tańszego materiału czyli żelaza. Korozja sprawiła, że zostało to co zostało. Srebrny odcień oznacza dodatek ołowiu w stopie co wskazywałoby właśnie na średniowiecze.
sigis3 Napisano 4 Grudzień 2017 Napisano 4 Grudzień 2017 Oczywiście w sposób fundamentalny nie masz racji. W średniowieczu nie wykonywano guzików dwuwarstwowych, a jeszcze jeśli druga warstwa miałaby być z żelaza to już technologia XIX/XX wiek. Nie jest to też żadna moneta miseczkowa czy inne płacidło" tylko odłamek miedzi, brązu czy podobnego stopu, którego pierwotne przeznaczenie trudno dziś odgadnąć i jest po prostu śmieciem.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.