Skocz do zawartości
  • 0

Mundur i formacja (prawdopodobnie Hallerczyk)

zajonc

Pytanie

Napisano

Witam,

W załączeniu zdjęcie ślubne mojego pradziadka w mundurze wykonane gdzieś pomiędzy 1918 a 1926 rokiem. Wg posiadanej przeze mnie wiedzy (niepotwierdzone przekazy rodzinne) pradziadek był tzw. Hallerczykiem. O ile dobrze przyjrzałem się zdjęciu to na naramiennikach mogą znajdować się charakterystyczne orły. Na patkach znajduje się cyfra 4 i trąbka - mógłby to być 4 pułk strzelców, ale to tylko mój niepotwierdzony domysł. Pradziadek pochodził z obszaru Wileńszczyzny i zakładam, że jeśli dołączył do Armii gen. Hallera to zrobił to jako ochotnik już po powrocie armii do Polski (pradziadek urodził się gdzieś blisko początku XX wieku).

To co udało mi się poza tym dojrzeć na fotografii to:
- możliwe, że na guzikach znajdują się orły (dostrzegam tam symetryczne kształty), ale nawet na oryginale pod powiększeniem trudno to rozstrzygnąć w 100%
- kieszenie na piersiach są prostego kroju
- trudno mi rozstrzygnąć czy dolne kieszenie są wewnętrzne czy zewnętrzne (wydaje mi się, że są jednak zewnętrzne na co mogą wskazywać delikatne cienie)
- na prawej kieszeni na piersi znajduje się chyba jakaś odznaka, której również nie potrafię zidentyfikować (przeglądałem już sam nie wiem ile różnych odznak i podobnej nie widziałem - ta wydaje się mieć twarz z profilu, ale wszystkie z twarzą jakie widziałem nie były owalne tylko okrągłe)
- nad paskiem widać 6 guzików, z czego trzeci od góry jest delikatnie nad linią górnych kieszeni
- ja wiem, że zdjęcie jest czarno białe i o kolorze nie ma co pisać, ale kiedy zestawiłem sobie inne zdjęcia Błękitnej Armii" to mundury na nich są zdecydowanie jaśniejsze, co może sugerować, że ten łękitny" raczej nie jest.

Ów trzeci guzik od góry to moja największa bolączka. O ile widziałem kilka podobnych mundurów to zwykle powyżej linii górnych kieszeni były tylko dwa. Jeśli już jednak były trzy to ten trzeci guzik był zawsze trochę poniżej górnej linii kieszeni a nie powyżej (i nie pasował np. krój kieszeni na piersiach). Ja wiem, że guzik przyszyć to nie sztuka i w tych mieszanych" mundurach Hallerczyków były one wymieniane, ale dziurki od guzika raczej nikt nie ruszał (tak mi się wydaje) a są one rozmieszoczne w równych odległościach od siebie.

Najbardziej mi to przypomina mundur francuski, ale coś mi w nim nie pasuje (szczególnie odcień). Przeglądałem też brytyjskie i amerykańskie, ale jeśli już pasował jakiś element to inny znowu nie (np. liczba guzików).

Ma ktoś może pomysł co to jest za mundur i której formacji może dotyczyć?

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Wg mnie to mundur Armii Hallera.
Jeżeli dolne kieszenie są nakładane a takie jak sądzę są bo widoczny jest guzik to jest to mundur oficerski.Tak samo górne kieszenie - nakładane z guzikiem - oficer, chowane bez guzika szeregowy.
Na naramiennikach naszyte godła - haftowany orzeł.
Trąbka z numerem - tak jak piszesz 4 pułk strzelców.
W kurtce szeregowego - 6 guzików dolny był w połowie klapek schowanych kieszeni, w oficerskiej też 6 ale dolny był nad klapkami (w talii).
Jak oficerska to na rękawach muszą być oznaczenia stopni. Na fot. słabo coś tam majaczy na prawym rękawie - belka, dwie belki ? 1- aspirant oficer, 2 - adiunkt (st.sierż.podch.)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie