Witam, proszę o pomoc w identyfikacji tych oto zdjęć. Udało mi się wygrzebać je w starociach na jarmarku i próbuję ustalić kiedy i ewentualnie w jakich okolicznościach mogło być wykonane. Patrząc na różnorodność umundurowania przychodzi mi do głowy niewola lub partyzanci/wyklęci chociaż Ci drudzy zazwyczaj pozowali z bronią. Udało mi się rozróżnić mundury II RP ( kurtka wz36, płaszcz wz36 i rogatywka wz37) PSZ (beret) jeste jeszcze mundur pasujący do niemieckiego feldbluse 1936 lecz kołnierz jest wykonany z materiału takiego jak kurtka a nie z ciemnego sukna. Oraz jedna kurtka niezidentyfikowana( dolny rząd lewy żołnierz). Dowódca? ubrany w skórzaną kórtkę z korzuchem model? Ponadto wszyscy ubrani są w saperki chyba niemieckie a nie trzewikijak w II RP. Jakieś sugestie,a może ktoś rozpoznaje dowódcę lub tego brodacza na drugim zdjęciu? Pozdrawiam i proszę o pomoc
Pytanie
szmilas
Witam, proszę o pomoc w identyfikacji tych oto zdjęć. Udało mi się wygrzebać je w starociach na jarmarku i próbuję ustalić kiedy i ewentualnie w jakich okolicznościach mogło być wykonane.
Patrząc na różnorodność umundurowania przychodzi mi do głowy niewola lub partyzanci/wyklęci chociaż Ci drudzy zazwyczaj pozowali z bronią. Udało mi się rozróżnić mundury II RP ( kurtka wz36, płaszcz wz36 i rogatywka wz37) PSZ (beret) jeste jeszcze mundur pasujący do niemieckiego feldbluse 1936 lecz kołnierz jest wykonany z materiału takiego jak kurtka a nie z ciemnego sukna. Oraz jedna kurtka niezidentyfikowana( dolny rząd lewy żołnierz). Dowódca? ubrany w skórzaną kórtkę z korzuchem model? Ponadto wszyscy ubrani są w saperki chyba niemieckie a nie trzewikijak w II RP. Jakieś sugestie,a może ktoś rozpoznaje dowódcę lub tego brodacza na drugim zdjęciu? Pozdrawiam i proszę o pomoc
21 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.