april_86 Napisano 20 Sierpień 2017 Autor Napisano 20 Sierpień 2017 ostrze po stronie wewnętrznejznaleziona w rzece na Słowenii, w pobliżu wiele rzeczy włoskich i austriackich z I WŚ.To militarka?
april_86 Napisano 20 Sierpień 2017 Autor Napisano 20 Sierpień 2017 to już któraś opinia z kolei, że ostrze służy do obcinania gałęzi. Moje pierwsze skojarzenie to zarzynanie zwierząt ale gdzieś w głębi liczyłem na militarne przeznaczenie ehhh.... Tak czy inaczej zachowam w kolekcji bo budzi respekt!
akcej Napisano 20 Sierpień 2017 Napisano 20 Sierpień 2017 W armii francuskiej IWW takie coś ale lekko inny kształt nazywało się serpe a w brytyjskiej billhook
mietek Napisano 20 Sierpień 2017 Napisano 20 Sierpień 2017 Zgadza sie, podobne. Uzywane w wojskach brytyjskich i nie tylko, glownie saperskie, artyleria.
Bob Burgess Napisano 14 Sierpień 2019 Napisano 14 Sierpień 2019 This 'tasak' is probably Italian, possibly Slovenian or Croatian - the pattern is from the Venice region (which is close to both Slovenia and Croatia).... In Italian it is called a 'roncola' (plural 'roncole') - those with a second blade at the back are called 'pennato' (plural 'pennati') I have not found any details of 'billhooks' from Poland, yet all the neighbouring countries have many regional patterns.... You will find more information on my website: www.billhooks.co.uk or at Billhooks Junkies on Facebook... Apologies for answering in English, I do not know Polish... Google translates to: Ten „tasak” jest prawdopodobnie włoski, prawdopodobnie słoweński lub chorwacki - wzór pochodzi z regionu Wenecji (który jest zbliżony zarówno do Słowenii, jak i Chorwacji)… W języku włoskim nazywa się go „roncola” (liczba mnoga „roncole”) - te z drugim ostrzem z tyłu nazywane są „pennato” (w liczbie mnogiej „pennati”) Nie znalazłem żadnych szczegółów na temat „haczyków” z Polski, ale wszystkie sąsiednie kraje mają wiele regionalnych wzorów… Więcej informacji znajdziesz na mojej stronie internetowej: www.billhooks.co.uk lub w Billhooks Junkies na Facebooku ... Przepraszamy za odpowiedź w języku angielskim, nie znam polskiego ...
rs77 Napisano 23 Sierpień 2017 Napisano 23 Sierpień 2017 można podobne kupić to nawet dzisiaj takie ładne np Fiskars'a - karczownik
april_86 Napisano 20 Sierpień 2017 Autor Napisano 20 Sierpień 2017 ostrze po stronie wewnętrznejznaleziona w rzece na Słowenii, w pobliżu wiele rzeczy włoskich i austriackich z I WŚ.To militarka?
Pytanie
april_86
ostrze po stronie wewnętrznej
znaleziona w rzece na Słowenii, w pobliżu wiele rzeczy włoskich i austriackich z I WŚ.
To militarka?
8 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.