docbrown2015 Napisano 2 Sierpień 2017 Autor Napisano 2 Sierpień 2017 Witam, szukałem szukałem i nie mogę zidentyfikować tej patki kołnierzowej, jest to screen z filmu Powstanie Warszawskie więc wiadomo, że formacja posiadająca tą patkę brała udział w Powstaniu w 1944.
Slajmi130 Napisano 7 Sierpień 2017 Napisano 7 Sierpień 2017 Przypomina ale nie jest to patka służby leśnej, ten krzyżyk tez jest zastanawiający podobny do kapelanów, ale nadal nie są to te patki.
zdzichu1973 Napisano 4 Sierpień 2017 Napisano 4 Sierpień 2017 Przypomina patki służby leśnej Wehrmachtu
Edmundo Napisano 4 Sierpień 2017 Napisano 4 Sierpień 2017 A cóż to były za służby leśne Wehrmachtu" ? Sam zastanawiałem się i szukałem umundurowania (patek) typa z fotografii a właściwie to kadru z jednej z kronik powstańczych w oryginale oczywiście czarno-białych. Fragment kroniki przedstawia gości w takim umundurowaniu wychodzących ze zdobytego przez Polaków w dniu 20 sierpnia budynku PAST-ty. Pierwsze skojarzenie to jakaś formacja ochronna czyli Straż Radiowa (Funkschutz), Straż Pocztowa (Postschutz) czy też Straż Zakładowa (Werkchutz) ale to też nie to.
docbrown2015 Napisano 2 Sierpień 2017 Autor Napisano 2 Sierpień 2017 Witam, szukałem szukałem i nie mogę zidentyfikować tej patki kołnierzowej, jest to screen z filmu Powstanie Warszawskie więc wiadomo, że formacja posiadająca tą patkę brała udział w Powstaniu w 1944.
Pytanie
docbrown2015
Witam, szukałem szukałem i nie mogę zidentyfikować tej patki kołnierzowej, jest to screen z filmu Powstanie Warszawskie więc wiadomo, że formacja posiadająca tą patkę brała udział w Powstaniu w 1944.
4 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.