Witam, ciężko zakwalifikować to pytanie do jakiegokolwiek działu, dlatego też w razie potrzeby proszę o nakierowanie, zamknięcie lub przeniesienie tematu. Łuski TT o sygnowaniu dyskretnym (ten trójkąt - ▲). Wg. strony municion.org (którą pewnie wszyscy znają) symbol ten używany na amunicji w Korei Północnej podczas wojny koreańskiej,a sama data jest fikcyjna. Jednakowoż wszystkie przypadki tam podane są z tą fikcyjną datą 45 i wyżej. Ja otóż kiedyś będąc na małym spacerku w okopach (rosjanie nacierali na niemieckie pozycje) natrafiłem na kilka łusek z tym samym symbolem trójkąta, jednak z datą 1944. I tutaj mam małą zagwozdkę, ponieważ na powyższej stronie nie ma najmniejszej zmianki o sygnowaniu łusek TT z datą wcześniejszą, a internet nie jest zbyt obfity w informacje o sygnowaniu tej amunicji. I tutaj pojawia się moje pytanie Czy ZSRR przed 1945 używało tego znaku w całkiem innym celu,a może ta amunicja również była dla kogoś produkowana? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Załączam zdjęcie łuski.
Pytanie
anemon
Witam,
ciężko zakwalifikować to pytanie do jakiegokolwiek działu, dlatego też w razie potrzeby proszę o nakierowanie, zamknięcie lub przeniesienie tematu. Łuski TT o sygnowaniu dyskretnym (ten trójkąt - ▲). Wg. strony municion.org (którą pewnie wszyscy znają) symbol ten używany na amunicji w Korei Północnej podczas wojny koreańskiej,a sama data jest fikcyjna. Jednakowoż wszystkie przypadki tam podane są z tą fikcyjną datą 45 i wyżej. Ja otóż kiedyś będąc na małym spacerku w okopach (rosjanie nacierali na niemieckie pozycje) natrafiłem na kilka łusek z tym samym symbolem trójkąta, jednak z datą 1944. I tutaj mam małą zagwozdkę, ponieważ na powyższej stronie nie ma najmniejszej zmianki o sygnowaniu łusek TT z datą wcześniejszą, a internet nie jest zbyt obfity w informacje o sygnowaniu tej amunicji. I tutaj pojawia się moje pytanie Czy ZSRR przed 1945 używało tego znaku w całkiem innym celu,a może ta amunicja również była dla kogoś produkowana? Będę wdzięczny za każdą pomoc. Załączam zdjęcie łuski.
Pozdrawiam
16 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.